Montenegro Airlines: Najčešće lete direktori

Dodajte komentar

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines od 2013. godine, odnosno od kada je na čelo borda direktora došla Daliborka Pejović, promijenio je čak šest direktora.

Kada je Pejovićeva stigla u kompaniju izvršni direktor bio je Petar Glomazić, koji je samo nekoliko mjeseci nakon njenog dolaska otišao zbog, kako je tada naveo, smanjenja plata. Tada je vladinim zaključkom bilo predviđeno da izvršni direktori državnih kompanija mjesečno primaju zaradu u visini dvije prosječne plate. Nakon njega funkciju vršioca dužnosti u septembru 2013. godine preuzima Stana Mugoša, a na tom mjestu zadržala se svega tri mjeseca. Već početkom decembra iste godine kormilo preuzima savjetnik premijera Mila Đukanovića Vojin Vlahović koji je nakon svega tri dana u kompaniji Montenegro Airlines podnio ostavku. Za izvršnog direktora nakon Vlahovića izabran je Živko Banjević i to u februaru 2014. godine. Banjević se u MA zadržao malo više od godinu. Kompaniju je napustio nakon što je pet pilota dalo otkaz, što nije naveo kao razlog već je rekao da MA napušta iz ličnih razloga. Nakon Banjevića Odbor direktora MA za vršioca dužnosti direktora te kompanije izabrao je Lidiju Pantović u septembru prošle godine. Ni Patorićeva se nije dugo zadržala imajući u vidu da je odbor direktora prije nekoliko dana za izvršnog direktora imenovao Zorana Kostića.

Česta smjena kadrova u Montenegro Airlinesu očigledno nije riješila probleme koje ta kompanija ima u poslovanju. Nacionalni avio-prevoznik završio je prošlu godinu sa rekordnim gubitkom od 10,2 miliona eura, što znači da je ukupan gubitak kompanije na 31. decembar prošle godine iznosio 60 miliona eura. Gubitak u 2015. godini veći je za 700 hiljada u odnosu na 2014. godinu kadaje minus za 12 mjeseci iznosio devet i po miliona eura, što predstavlja do sada najgori rezultat u poslovanju.

 

 

Novi članovi borda direktora

Pored Daliborke Pejović, u odboru direktora ove godine će biti četiri nova člana. Novi članovi MA od skoro su Milan Avramović, Nusret Ećo, Miodrag Koljević i Ivo Đoković.

Skoro stopostotni vlasnik MA je država koja godinama pomaže preduzeće sa višemilionskim iznosima.
Ove godine su konvertovali 2,1 milion duga MA u akcije, a Brajović je pokušao da provuče predlog o preuzimanju duga prema BNDES banci, da se u 46 rata plati 11 miliona poreskog duga, te da se da milion eura garancija za plaćanje avio-goriva Jugopetrolu.

(Cijeli članak pročitajte u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *