Dolar ojačao drugu nedjelju zaredom

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je ojačao i prošle nedjelje, drugu zaredom, jer bi japanska i evropska centralna banka uskoro mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Kurs dolara prema japanskoj valuti skočio je prošle nedjelje 2,8 posto, što je njegov najveći nedjeljni skok od oktobra 2014. Pritom je dostigao 111,80 jena, največi nivo u tri nedjelje. 

Američka je valuta ojačala i prema euru, pa je cijena eura skliznula 0,5 posto, na 1,1220 dolara.

Euro je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je kurs porastao 2,3 posto, na 125,50 jena.

Samo u petak kurs dolara skočio je prema jenu više od 2 posto jer se japanska valuta našla pod pritiskom nakon što je agencija Bloomberg objavila da bi tamošnja centralna banka (BOJ), ako odluči dodatno da poveća negativnu kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka, mogla razmotriti primjenu negativnih kamatnih stopa i na kredite bankama.

Ako BOJ to učini, to bi mu omogućilo da dodatno spusti kamate na depozite u negativno područje, a da to ne djeluje kao vjetar u lice po banke, kaže Omer Esiner, analitičar u kompaniji Commonwealth Foreign Exchange.

To BOJ-u daje više prostora za spuštanje kamata na depozite u negativno područje, pa je kurs jena na to reagirao“, kaže Esiner.

Euro je, pak, oslabio prema dolaru pod pritiskom izvještaja komoanije Markit koje je pokazalo razočaravajuć nivo aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru u aprilu, što ukazuje na slabljenje najveće evropske ekonomije.

“Europska ekonomija je slaba. Negativne kamatne stope ne djeluju”, kaže Joseph Trevisani, strateg u kompaniji Worldwide Markets.

A ako se nastavi slabljenje ekonomije eurozone, Evropska centralna banka (ECB) mogla bi dodatno olabaviti monetarnu politiku, kaže Kathy Lien, direktorica u kompaniji BK Asset Management.

ECB je u četvrtak, kao što se očekivalo, zadržala kamatne stope na rekordno niskim nivoima, a predsjednik banke Mario Draghi poručio je da politika ubrizgavanja novca u finansijski sistem i kočenja rasta kamata na kredite donosi željene rezultate.

Dodao je i da će kamatne stope još dugo ostati na rekordno niskim nivoima kako bi se podstakao rast ekonomije eurozone i suzbili rizici od deflacije.

Američko je ekonomija u boljoj situaciji nego evropska i japanska, no dolar je donedavno bio pod pritiskom jer su dužnosfunkcioneri nici FED-a poručivali kako treba biti oprezan po pitanju podizanja kamatnih stopa zbog neizvjesnosti u globalnoj ekonomiji.

No, dok će američka centralna banka samo usporiti tempo povećanja kamata, japanska i europska centralna banka još će duže vrijeme voditi vrlo labavu monetarnu politiku, stoga analitičari smatraju da bi dolar mogao dodatno ojačati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *