Svjetska banka podržala prodaju koncesije za dio autoputa

Dodajte komentar

Svjetska banka podržava mjeru potencijalne prodaje koncesije za dio autoputa, saopštio je vicepredsjednik SB za Evropu i Centralnu Aziju Ciril Muler u razgovoru sa ministrom finansija Radojem Žugićem koji boravi u Vašingtonu.Žugić i Muler smatraju da bi to  imalo značajan pozitivan efekat na rejting Crne Gore na inostranim tržištima kapitala, kao i na nivo javnog duga.

Muler podržava plan fiskalne konsolidacije, u kontekstu jačanja strukturnih reformi i konkurentosti crnogorske ekonomije.

Žugić i Muler su ocijenili da konkurentnost predstavlja ključ održivog rasta Crne Gore, shodno čemu je i podržan plan Vlade koja insistira na agendi jačanja konkurentnoti.

Pored navedenog, zajednički je naglašen oprez da se, tokom kreiranja fiskalnih mjera, treba obratiti posebna pažnja da ine ni na koji način ne ugroze životni standard najugroženijih socijalnih grupa, kao ni uslove poslovanja u Crnoj Gori. Puna podrška je data sužavanju zone sive ekonomije i naplati poreskog duga, koji je, konačno, realno iskazan u Analizi koju je uradilo Ministarstvo finansija, i koji sada iznosi 194.8 miliona eura, a za koju će Poreska uprava napraviti analizu po kompanijama uz procjenu o mogućem stepenu naplate”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Na sastanku je data podrška mjerama za povećanja prihoda od koncesija, ali i snaženju regulatornog okvira za naplatu javnih prihoda na zarade.

S tim u vezi, MMF i Svjetska banka će, u narednom periodu, dati svoj komentar o dinamici sprovđenja ovih i drugih predloženih mjera. Sagovornici su, takođe, iskoristili priliku da razgovaraju i o smanjivanju neproduktivne javne potrošnje, smanjivanju kapitalnog budžeta van efikasne razvojne funkcije, socijalnoj selektivnoj potrošnji, kao i povećanju efikasnosti javnog sektora. Posebno se podržava mjera potencijalne prodaje koncesije za dio autoputa, što bi, kako je ocijenjeno, imalo značajan pozitivan efekat na rejting Crne Gore na inostranim tržištima kapitala, kao i na nivo javnog duga”, navodi se u saopštenju.

Podržan je posebno zaključak i namjera Ministarstva finansija da se tekuća javna potrošnja finansira isključivo iz izvora tekućih javnih prihoda, a da potencijani deficit može da se ostvari isključivo u okviru kapitalnog budžeta, direktno vezanog za projekte koji imaju najveći uticaj na rast.

Kako je konstatovano, neophodno je nastaviti sa podsticajima, kroz efikasniju valorizaciju resursa u funkciji širenja poreske osnovice i nastavka priliva SDI.

Svjetska banka dala je podršku prioritetima rasta i razvoja u oblastima održivog turizma, smanjivanja regionalnih razlika u razvijenosti, poljoprivredi, nauci, zdravstvu, snaženju kapaciteta administracije, kao i smanjenju nezaposlenosti i neaktivnosti, uz razvoj privatnog sektora.

Podrška ove finansijske institucije odnosila se i na mikrokreditne institucije, kao i na nastavak reformi bankarskog sektora, u skladu sa preporukama FSAP-a.  U okviru novog Partnerskog Okvira Svjetske banke za Crnu Goru 2016-2020, ukupni planirani iznos investicija Svjetske banke za Crnu Goru iznosi 300 miliona eura, dok je za investicije predviđene za privatni sektor planirano oko 80 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka sa Izvršnim direktorom u Svjetskoj banci, Frenkom Hemskerkom  i izvršnim direktorom MMF-a Menom Snellom, posebna pažnja je posvećena planovima Vlade za fiskalnu konsolidaciju, kao i mjerama koje su vezane za jačanje konkurentosti privrede i očuvanje održivog rasta.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *