U Budvi svečano otvoren METUBES

Dodajte komentar

Na Jadranskom sajmu u Budvi juče je svečano otvoren 42. sajam hrane i 25. Sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES. U svom pozdravnom govoru direktor  Jadranskog sajma doc.dr Rajko Bujković podsjetio je da je daleke 1968. godine upravo ovdje, pod krovovima ovog Sajma, započela sajamska priča u Budvi.

Gotovo 50 godina Jadranski sajam služi privredi u smislu promocije preduzeća, unapređenja prodaje   ali ono što posebno želim istaći – u službi internacionalizacije poslovanja kompanija  u Crnoj Gori. Jadranski sajam nakon  50 godina danas, kao član globalne sajamske asocijacije svjedoči o značaju sajamske industrije. Vjerujem da će ovogodišnje sajamske manifestacije ispuniti vaša očekivanja, izlagačima želim poslovni uspjeh, a posjetiocima prijatne dane na Sajmu – kazao je Bujković.

Predsjednik opštine Budva Srdja Popović i ovoga puta je svojim  prisustvom želio da pruži puno podršku kako izlagačima na Sajmu, tako i organizatoru – Jadranskom sajmu.

Budva je grad otvorenog srca, ovdje se uvijek rado dolazilo, a goste smo ispraćali sa obostranom  željom da nam se ponovo vrate. Drago mi je što na 42 sajmu hrane i 25. Sajam turizma ima više izlagača i želi da se fino osjećate i sklopite dobre poslovne aranžmane , a sve u cilju, ubijeđeni smo, jedne izuzetno uspješne turističke sezone“, kazao je Popović i izrazio uvjerenje da će Budva u predstojećoj  turističkoj sezoni  po broju turista oboriti sve dosadašnje rekorde.

Ambasasdor Mađarske Kristian Posa iskazao je čast što Mađarska učestvuje na Međunarodnom sajmu hrane i posebno se zahvalio direktoru Jadranskog sajma i svim organizatorima na uloženom trudu.

Sa Jadranskim sajmom već dugi niz godina uspješno sarađujemo ismatram vaznim podsjetiti da je Madarska 2014. godine bila zemlja partner Sajma hrane. Zahvaljujuci povoljnim uslovima, madarska poljoprivreda moze pored domać ih potreba zadovoljiti i inostranu potražnju, čemu  svjedoci to što da znacajan dio naših agrarnih proizvoda izvozimo na inostrana tržišta. Poljoprivreda bez genetski modifikovanih organizama, odlični uslovi drzanjа i ishrane zivotinjа, veoma strogi propisi bezbjednosti hrane, garantuju proizvode visokog kvaliteta, čijom preradom i prodajom gotovih proizvoda i naši inostrani partneri mogu da ostvare znacajne poslovne rezultate – kazao je Posa.

Ambasador je istakao da je jedan od stubova povoljnih uslova za proizvodnju hrane dobro kvalifikovanaradna snaga, a za to je neophodno kvalitetno obrazovanje budućih agrarnih stručnjaka. Tu vidi mjesto i šansu i za studente iz Crne Gore.

Za studente iz Crne Gore i okolnih zemalja je otvorena mogucnost da sa stipendijom V1ade Mađarske,  steknu master diplomu na nekom od prestižnih poljoprivrednih fakulteta Mađarske. Od 2008. godine naša država је,  u okviru agrarnih stipendija obezbijedila školovanje za vise od 230 stipendista iz jugoistocne Evrope, Afrike i Azije. Ovaj program se nastavlja od septembra 2016. godine, zato se nadamo da ćemo moci primiti nove studente iz Crne Gore – kazao je Posa.

 

Sajam je svečano otvorio generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Petričević.

Crna Gora je mediteranska zemlja,  u  pravcu Mediterana godišnje putuje preko 300 miliona ljudi, što čini 1/3 ukupnih turističkih putovanja na svijetu. To je velika šansa za Crnu Goru, a dokaz da smo mi tu šansu ozbiljno shvatili i da je ozbiljno koristimo jesu i priznanja koja nam iz godine u godinu, kao turističkoj destinaciji, stižu – kazao je Petričević.

Petričević je naveo i nekoliko primjera: Sveti Stefan je na naslovnici  prestižnog časopisa „National Geographic Traveler“,  koji izlazi jednom u deset godina i koji je Crnu Goru svrstao u pedeset zemalja poželjnih za život. „Lonely Planet“ je proglasio Kotor za „Best in Travel 2016“, a na toj listi su se prije Kotora nalazili Njujork, London, San Francisko, Pariz i onda možete shvatiti kakav je to uspjeh. Plaža Jaz je od “ Lonely Planet“-a   proglašena najboljom plažom u 2015. godini, a ove godine je londonski Dnevni list koji ima tiraž od 3,2 miliona a elektronski ga prati 35 miliona čitalaca je „Sea Dance“ festival svrstalo u 5 najboljih festivala.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *