Sava Re kupuje vlastite dionice

Dodajte komentar

Slovenačko društvo za (re)osiguranje Sava Re izvijestilo je kako namjerava da kupi 845.599 vlastitih dionica, što je gotovo pet posto udjela. Posrednik u realizaciji svih transakcija biće Nova ljubljanska banka.Dio trgovanja već je realiziran preko Ljubljanske berze, no dioničarima jedostavljeno obavještenje da je Sava Re spremna da kupi udjele i izvan organizovanog tržišta prikupljanjem obvezujućih ponuda.

S paketom novokupljenih dionica Sava Re stiže do zakonskog praga od 10 posto.

Motiv za ovo (ne)očekivano veliko trgovanje navodno je strah od hrvatskih kompanija, Adris grupe i Croatia osiguranja koji unazad godinu, dvije intenzivno kupuju dionice ovog slovenačkog reosiguratelja.

Prema pisanju slovenačkih medija posljednjih nekoliko nedjelja kupac koji se navodno skriva iza računa, a zapravo trguje po nalogu hrvatskih investitora, kupio je više od četiri posto udjela u Savi Re čime je udio stranih kompanija u društvu skočio na gotovo 34 posto.

Croatia osiguranje je u martu ove godine u Savi Re držalo 14,81 posto udjela, odnosno glasačkih prava, a s gotovo pet posto dionica koje u svom portfoliju ima Adris gotovo je stiglo na limitiranih 20 posto udjela.

Slovenački regulator, Agencija za tržište hartijama od vrijednosti već prije je utvrdila da Croatia osiguranje u Savi Re može imati udio od najviše 20 posto.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *