Rusima zabranjeno da raspolažu novcem iz stečajne mase KAP-a

Dodajte komentar

Privredni sud Crne Gore privremeno je zabranio Centralnoevropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) da raspolaže novcem iz stečajne mase Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).Zabrana će trajati do pravosnažnog okončanja spora po tužbi stečajne uprave podgoričke fabrike, kojom se od bivšeg vlasnika Kombinata traži 45,1 milion eura za nadoknadu štete nastale zbog nepropisnog zaustavljanja rada Fabrike za proizvodnju glinice.

Donošenje ove mjere zatražio je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, koji je izrazio sumnju da će CEAC u slučaju da izgubi spor osujetiti ili znatno otežati naplatu potraživanja.

Rješenje o zabrani potpisao je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, ocjenjujući da je stečajna uprava učinila vjerovatnim svoje novčano potraživanje te da postoji opasnost da će ono moći da bude naplaćeno.

Kako je tuženi kompanija sa sjedištem u inostranstvu, Nikozija – Kipar, te da je u slučaju da tužilac uspije u sporu jedini realni način naplate potraživanja od tuženog iz dijela diobene mase od prodaje imovine stečajnog dužnika koja pripada tuženom, to shodno odredbi člana 287 stava 3 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, važi pretpostavka da opasnost postoji, jer da nije određena privremena mjera, potraživanje bi se trebalo ostvariti u inostranstvu“, navodi se u rješenju u koje su Dnevne novine imale uvid.

Izrečena mjera znači da CEAC neće moći da raspolaže novcem iz stečajne mase, na koji bi imao pravo u slučaju da se neka od tužbi koju je pokrenuo pred Privrednim sudom okonča u njegovu korist.

Trenutno je u toku sedam postupaka po tužbi CEAC-a protiv KAP-a, države i ostalih subjekata iz Crne Gore. Istovremeno, pred Privrednim sudom podignute su i dvije tužbe protiv rusko-kiparske kompanije, ali postupci u ovim predmetima još nijesu pokrenuti jer advokati CEAC-a odbijaju da prime tužbene zahtjeve i traže da oni budu poslati u Nikoziju.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *