Prezadužena Kina nalik na SAD uoči izbijanja krize

Milijarder i investitor Džordž Soroš ocijenio je da kineska ekonomija podsjeća na Sjedinjene Američke Države iz 2007/2008. godine, uoči pucanja kreditnog tržišta i izbijanja globalne recesije, javlja njujorška agencija „Blumberg“.

Podaci o rastu kreditiranja u Kini iz marta bi trebalo da se tumače kao upozoravajući signal“, izjavio je Soroš na jednom događaju u Njujorku.

Nivo novih kredita u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji je prošlog mjeseca dostigao cifru od 2,34 biliona juana (362 milijarde dolara), što znatno premašuje prognozu analitičara iz „Blumbergove“ ankete od 1,4 biliona juana, i signal je toga da vlada u Pekingu daje prednost privrednom rastu, a ne obuzdavanju zaduženosti.

Ono što se događa u Kini slično je onome što se dogodilo tokom finansijske krize u SAD u 2007/2008. godini, što je isto tako bilo potpomognuto rastom kreditiranja. Najveći dio novca koje banke odobravaju se koristi za održavanje nenaplativih kredita i držanje u životu gubitaških preduzeća“, kazao je Soroš.

Kineska ekonomija je u martu dobila na zamajcu, jer je rast novih kredita pomogao oporavku sektora nekretnina. Vrijednost nekretnina je porasla, dok su cijene novih stambenih objekata u Šenženu porasle za 62 odsto za godinu dana.

Iako je kineski sektor nekretnina u mjehuru, on će još neko vrijeme biti u stanju da se održava, slično situaciji u SAD iz 2005. i 2006. godine“, izjavio je Soroš, dodajući da su se najlošije stvari ostvarile u posljednjih nekoliko godina.

Direktor odjeljenja za azijsko-pacifički region u bonitetnoj agenciji Fič, Endru Kolkuhun, kaže da je takođe zabrinut zbog rasta zaduživanja Kine, navodeći da je njen teret duga već neodrživ.

Ekonomisti banke HSBC se, međutim, ne slažu sa ovakvim prognozama, i poručuju da je „prenaduvana“ zabrinutost oko toga da kineski dug predstavlja sistemski rizik.

Capital.ba

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *