Nije samo Volkswagen varao

Dodajte komentar

Japanski proivođač automobila Mitsubishi Motors priznao je falsifikovanje podataka o potrošnji goriva za više od 600.000 prodatih vozila u Japanu.  Pritisak u pneumaticima prilikom izračunavanja potrošnje falsifikovali su radnici u odjeljenju za testiranje potrošnje goriva, saopštili su iz kompanije.

Aferom je pogođeno oko 470.000 vozila koje je Mitsubishi napravio za Nissan, a za nepravilnost podataka vezanih za potrošnju goriva došlo je nakon što je Nissan pronašao nedosljednosti.

Objava ove vijesti dovela je do pada Mitsubishijevih dionica na tokijskoj berzi za 15 posto.

Tetsuro Aikawa, predsjednik Mitsubishi Motorsa, zajedno sa ostalim šefovima kompanije, duboko se naklonio javnosti prije konferencije za medije na kojoj su izneseni detalji vezani za aferu.

Zloupotreba je napravljena s jasnom namjerom. Falsifikovanje je urađeno kako bi performansi vezani za portošnju goriva izgledali bolje. No, još uvijek nije jasno zbog čega su radnici to radili. Osjećam se odgovornim zbog ove situacije“, rekao je Aikawa.

Netačni podaci potrošnje goriva odnose se na 157.000 Mitsubishijevih vozila i 470.000 koje su proizveli za Nissan. To su modeli eK Wagon i eK Space Mitsubishi, te Nissanovi Dayz i Dayz Roox.

Mitsubishi je šesti po veličini proizvođač automobila u Japanu, a u ovoj zemlji prošle godine prodao je preko milion vozila. Iz kompanije su naglasili da za sada nema dokaza da su modeli pogođeni ovom aferom prodavani na evropskom tržištu.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *