Lonci, WC šolje i telefoni kao ekonomski spas Kine

Kineska vlada objavila je plan za oporavak ekonomije koji se zasniva na proizvodnji električnih lonaca za kuvanje pirinča, luksuznih WC-daski i smartfona.

Novi plan ima za cilj da se proizvodnjom kvalitetnijih proizvoda stvori ekonomija zasnovana na domaćoj potrošnji umjesto na spoljnoj trgovini i investicijama.

U dokumentu koji su objavile kineske vlasti, nalazi se neobično detaljan spisak poželjnih proizvoda kao što su električni lonci za kuvanje pirinča, mali kućni aparati, “pametne WC-daske” i pametni telefoni.

Do sada su planovi za ekonomski razvoj zanemarivali nedostatak proizvoda za lokalno tržište.

Kina je najveći svjetski proizvođač elektronskih uređaja, namještaja i igračaka. Zbog visoke cijene proizvoda domaćih brendova većina stanovništa ne može sebi da priušti kvalitetne proizvode, a jeftiniji brendovi nude proizvode sumnjivog kvaliteta.

U ovoj zemlji česti su skandali zbog prodaje “vještačke” ili nekvalitetne hrane, sumnjivih ljekova i drugih proizvoda.

Vlasti u Pekingu pokušavaju da pojačaju ekonomski rast koji je sada na sedmogodišnjem minimumu od 6,7 odsto. Ekonomisti navode da se vide znaci aktivnosti u kineskoj ekonomiji, ali upozoravaju da bi privredni rast mogao da nastavi da opada i u drugoj polovini ove godine.

Plan za oporavak ekonomije odustaje od tradicionalnih poziva kineskog rukovodstva o razvoju poljoprivrede, teške industrije i tehnologije.

Ulaganje nade u proizvode kao što su “pametne daske za WC”, kuvala za pirinač i slično stavljaju akcenat na kineske potrošače koji žele da svoje domove učine udobnijim.

Do sada su se kineski mediji podsmijevali “pametnim daskama” koje su opremljene grijačima, različitim vodenim masažerima i drugim funkcijama, nazivajuči ih neozbiljnom modom koja dolazi iz Јapana.

B92

Check Also

Početak sezone smanjio broj nezaposlenih za tri odsto

U Crnoj Gori je na kraju juna bilo 46.160 nezaposlenih, tri odsto manje nego u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.