Kavarić: U planu osnivanje biznis zona od strateškog interesa

Dodajte komentar

Crna Gora mora da bude otvorena ukoliko želi da bude ekonomski prosperitetna, jer ne postiji država koja je sama sebi dovoljna, ocijenio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je, na prezentaciji pod nazivom Podsticajne mjere za unaprijeđenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, rekao da država predano radi na poboljšanju biznis ambijenta.

Crna Gora se već deklarisala kao jako konkurentna destinacija u oblasti turizma i energetike, a u posljednjih 20 godina razvila je vrlo konkurentan poreski ambijent“, kazao je Kavarić.

On je dodao da je cilj da se kroz procese poreske konsolidacije pomijeri fokus oporezivanja na poreze koji manje utiču na konkurentnost.

To znači da imamo rasterećenje, odnosno niske poreske stope, u oblasti poreza na dobit i dohodak“, kazao je Kavarić.

Crna Gora, kako je naveo, ima konkurentan poslovni ambijent sa naglaskom na najniže poreske stope u regionu i olakšane administrativne procedure.

Kavarić je rekao da Vlada radi na poboljšanju poreskog sistema za sve vrste industrija i ulaganja u mala i srednja preduzeća.

On je, govoreći o biznis zonama, rekao da su to prostori u kojima važe posebna pravila u smislu da država definiše poreske olakšice za one koji rade na tim prostorima.

„Ono što smo htjeli da podstaknemo kroz ovako definisanje koncepta biznis zona jeste i kokurencija između opština u privlačenju investicija“, saopštio je Kavarić

U planu je, kako je rekao, osnivanje biznis zona od strateškog interesa koje će Vlada podržati u smislu infrastrukturnog opemanja i finansijske podrške investitorima.

Biznis zone od strateškog interesa su infrastrukturno opremljena i uređena lokacija, sa jasno definisanim modelom upravljanja, kreiranim paketom podsticajnih mjera, a koja će biti ponuđena investitorima za realizaciju velikih strateških projekata“, naveo je Kavarić.

Prezentaciju je organizovao Sekretarijat za razvojne projekte, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Prezentacija se realizuje u okviru projekta Unapređenje konkurentonosti privrede u Crnoj Gori, koji sprovodi i finansira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa UNDP-om, Glavnim gradom Podgorica, Prijestonicom Cetinje i Opštinom Bijelo Polje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *