Harardski stručnjak: Uspješna strategija da riješite konflikt

Daniel Shapiro osnivač je i direktor Internacionalnog pregovaračkog programa na Harvardu, a radio je i na Bliskom istoku, kao i sa liderima u vladi. U knjizi „Pregovaranje onog što se ne pregovara“ (Negotiating the Nonnegotiable), daje strategiju koju koristi da pomogne ljudima u svim konfliktima, a tako da obije strane dođu do najboljih rješenja. Za Business Insider otkriva da često koristi metafore da opiše neki odnos.

Na primjer, razmislite o osobi sa kojom trenutno imate konflikt. Da li postoji metafora koja bi opisala prirodu vašeg odnosa? Na primjer, kako izgleda kada postane napeto između vas?

Iako se može koristiti na primjeru bilo kog odnosa, Shapiro je koristio ovu metodu u mnogo ozbiljnijim okolnostima, uključujući i studijsku grupu koja je napravljena da istraži konflikt između Izraela i Palestine. Neki članovi grupe imali su metaforičnu sliku sijamskih blizanaca.

Onda su došla sva ta pitanja,“ Šapiro se prisjećao. „Da li sijamski blizanci imaju jedno srce ili dva? Jedan mozak ili dva? Ako razdvojite sijamske blizance, da li će umrijeti? Da li će jedan umrijeti a drugi živjeti? Kada jednom prođete kroz ova osnovna pitanja jednostavno prelazite sa racionalnog argumenta.

U članku za „Hufington Post“, troje iz grupe objasnilo je kako im je vježba pomogla: „Počeli smo da pričamo produktivnije o neprogovorljivom.

Na kraju krajeva, cilj vježbe jeste metafora da se uradi ono što Šapiro zove „Pričanje o emocijama bez pričanja o emocijama“. Na taj način niste ni svjesni da ste napravili korak napred da rešite konflikt, odnosno sukob.

Nekad je nešto teško reći, objasniti, a onda uz pomoć metafore dobija sasvim novi obrt. Možete da razjasnite sebi i drugima neku situaciju, a da niste rekli ono što vam je bilo teško da izgovorite. Prešli ste jedan korak naprijed, a da se niste osjetili povrijeđenim…

Izvor: Bizlife

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *