EPCG: Preko sumnjivih ugovora izvukli 20 miliona eura

Dodajte komentar

Otkako je A2A preuzela upravljanje Elektroprivredom 2010. godine, za savjetodavne i pravne usluge je plaćeno preko 20 miliona eura, dok u periodu prije toga, u finansijskim izvještajima državne kompanije nije ni bilo stavke troškovi savjetodavnih i pravnih usluga, pokazuju podaci iz finansijskih izvještaja energetske kompanije.

Savjetodavne i pravne usluge se nalaze jedino još u izvještaju iz 2009. godine, kada je za tu stavku potrošeno 1,25 miliona eura. Italijani su kupili skoro 45 odsto akcija EPCG 2009. godine za 430 miliona eura, piše “Dan”.

Zbog konsultantskih usluga, koje je EPCG platila od 2010. do 2012. godine, u iznosu od 13 miliona eura, Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv šest lica, tri domaća i tri strana, koja u bila u menadžmentu kompanije. Prošlog petka je uhapšen bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko, kojem je određen pritvor od 30 dana. Osim njega, tužilaštvo je za zloupotrebu službenog položaja kojom su oštetili kompaniju za više miliona eura osumnjičilo bivšeg izvršnog direktora EPCG Enrika Malerbu, nekadašnjeg finansijskog direktora Masima Salu, koordinatora finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Njima se stavlja na teret da su kao odgovorna lica u akcionarskom društvu, prilikom nezakonitog poslovanja, a u vezi sa konsultantskim uslugama sa nerezidentnim pravnim licima dobavljačima, istima pribavili protivpravnu imovinsku korist u višemilionskom iznosu, na štetu EPCG.

Kako su juče naveli iz A2A istragom je obuhvaćen period od 2010. do 2012. godine. Nakon tog perioda, kako pokazuju podaci iz revizorskih izvještaja EPCG, u 2013. i 2014. godini, za savjetodavne i pravne usluge plaćeno je još 7,7 miliona eura.

U 2010. godini za savjetodavne i pravne usluge je plaćeno 4,56 miliona, 2011. 5,45 miliona, a 2012. 4,3 miliona eura. Godinu kasnije troškovi konsultantskih usluga iznosili su 3,4 miliona, a 2014. godine 2,5 miliona eura. Revizorski izvještaj za 2015. godinu još nije objavljen. U 2009. godini, kada su Italijani kupili akcije EPCG, za savjetodavne usluge je plaćeno 1,25 miliona, dok u revizorskim izvještajima za 2008. i 2007. godinu te stavke nema.

Sa svim tim bila je upoznata Regulatorna agencija za energetiku (RAE), koja odobrava regulatorno dozvoljene prihode EPCG-u, na osnovu kojih se formiraju cijene struje.

Predsjednik odbora direktora EPCG Srđan Kovačević je tokom 2014. godine, kada se konsultantskim uslugama bavio skupštinski Odbor za antikorupciju, saopštio da je napravljen značajan trošak za kompaniju narušavanjem statuta, ugovora i zakona o privrednim društvima i javnim nabavkama u ugovorima koje su EPCG pružale kompanije A2A, A2A Reti eletrika i Bein Milano, od 2010. do oktobra 2013. godine. Utvrđeno je da su sa tim kompanijama ugovori sklopljeni bez postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora, a da je EPCG-u fakturisano ukupno 13 miliona.

Ambasada Italije nije kontaktirala tužilaštvo

Nakon što je određen preventivni pritvor Flaviju Bjanku, Ambasada Italije se uzdržala od uspostavljanja kontakta sa Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore, kazali su “Danu” iz italijanske ambasade u CG.

Ambasada ne namjerava da komentariše činjenice koje su predmet istrage od strane tužilaštva. Sa druge strane, hapšenje Bjanka nemože a da ne izazove duboku tugu sa ljudske strane – naveli su iz Ambasade Italije, na čijem čeluje Vinćenco Del Monako.

Oni nijesu htjeli da komentarišu hoće li i kako hapšenje Bjanka uticati na odnose Italije i Crne Gore, kao i na odnose unutar EPCG između Vlade i A2A.

Skupštinu akcionara odložili za 18 dana

Hapšenjem Bjanka, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i da je prekršio Zakon o javnim nabavkama, bili su iznenađeni članovi odbora direktora A2A, koja ima 41,7 odsto akcija EPCG.

Nadamo se da će se predmet brzo riješiti – saopštili su početkom sedmice iz A2A nakon sastanka odbora direktora, na čijem čelu je Đovani Valoti.

Oni su odložili skupštinu akcionara za 7. jun. Prvobitno je bila zakazana za 18. maj. To su uradili kako bi se sprovele potrebne istrage. Naveli su da hapšenje Bjanka neće uticati na isplatu dividende akcionarima, te da će isplata početi 22. juna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *