“Zastava oružje” prodala sve do 2018.

Dodajte komentar

Fabrika “Zastava oružje” već je obezbijedila izvozne ugovore vrijedne oko sto miliona dolara.

Kompanija je na inostranom tržištu ugovorila plasman gotovo kompletne proizvodnju za ovu i narednu godinu, pišu Večernje novosti.

Ovo je, prema računici poslovodstva, možda najveći poslovni uspjeh ove fabrike poslednjih decenija. Cifre, odnosno vrijednost izvoza, kažu, možda su i manje važne od povjerenja koje su stekli među poslovnim partnerima zahvaljujući kvalitetu i poštovanjem rokova isporuke.

“Dio poslova ugovoren je i za 2018. godinu”, kaže Milojko Brzaković, generalni direktor “Zastava oružja”. -Nama je najvažnije da smo se vratili na “stara”, ali i proširili na druga svjetska tržišta gdje su naši proizvodi cijenjeni i traženi.

Kragujevačko vojno i sportsko oružje izvozi se na tržišta SAD, centralne Afrike, Azije, Kanade, Australije… Prilikom nedavne posjete Kragujevcu, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da će država podržati i pomoći preduzeća koja donose devize. Jedno od najznačajnijih je i “Zastava oružje”, koja izvozi 98 odsto proizvodnje, a uvozi samo specijalni čelik, što je gotovo zanemarljivo. Sve ostalo su ruke vrsnih majstora i povjerenje u kvalitet oružja iz Kragujevca.

U ovoj fabrici ne kriju da su im potrebni dobri glodači, brusači, bravari, ali i visokoobrazovani kadrovi. Za njih je konkurs stalno otvoren. Međutim, nema ih na tržištu, pa su u fabrici prinuđeni da sami ulažu u dodatnu obuku ovih kadrova.

– Ulaganje u dobre majstore nije trošak, već investicija koja se brzo vraća. Na tome ćemo insistirati i primati nove radnike. Prema planu poslovanja, ove godine primićemo u radni odnos stotinak novih radnika – kaže Brzaković.

On kaže da ovu fabriku trenutno znatno opterećuje upravo nedostatak dobrih majstora i inženjera u čije su dodatno obrazovanje i obuku spremni da ulože, ali i nova oprema i za to adekvatan prostor. Mogli su, kaže, na osnovu tražnje stranih partnera da ugovore i veće izvozne poslove, ali svjesni su da trenutno za to nemaju dovoljno kapaciteta, ni ljudskih, ni tehničko-tehnoloških.

Ovoj firmi je potrebna i nova, dobro opremljena hala. Prostor imaju, mašine kupuju. Već su izdvojili oko 2,5 miliona eura, a 17 novih mašina će biti instalirano već u julu ove godine. Riječ je o najsavremenijim američkim strugovima, obradnim centrima i drugoj tehnologiji. Samo u ovoj godini planirana su ulaganja od još oko 2,5 miliona eura.

Izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *