Skupa nagodba VW i SAD: Isplata u kešu

Kompanija “Folksvagen” isplatiće 5.000 dolara svakom prevarenom kupcu u SAD, prenio je njemački dnevnik “Velt” suštinu nagodbe američkih vlasti i njemačke firme.

Time će njemački auto gigant izbeći sud zbog lažiranja rezultata svojih dizel vozila na ekotestu.

Kako prenosi AFP, list navodi da je kalifornijski sudija Čarls Brejer u San Francisku odredio rok do četvrtka za njemačku kompaniju koja do tada treba da postigne dogovor sa američkim pravosuđem i agencijom za zaštitu okoline, pod prijetnjom da će spor na ljeto proslijediti sudu.

Kako piše “Velt”, tajno sklopljen dogovor ne rješava sva pitanja, ali predviđa odštetu od 5.000 dolara za svakog klijenta koji je kupio neki od 600.000 automobila, a trošak povlačenja ili korekcije na automobilima ostaju na teret “Folksvagena”.

Kriza u njemačkoj kompaniji je izbila u septembru prošle godine, kada je otkriveno da je proizvođač u 11 miliona dizel vozila širom svijeta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih gasova.

Izvor: b92

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *