Sedam godina vraća kredit koji nije podigao

Dodajte komentar

Penzionisani oficir JNA Vukašin Labović, koji posljednjih sedam godina pokušava da dokaže da je prevaren, očekuje da na sjutrašnjem ročištu u Osnovnom sudu predstavnicima Ekos banke bude omogućeno da mu oduzmu polovinu porodične kuće zbog kredita od 80.000 eura, za koji tvrdi da ga nikada nije podigao.

Borba ovog 65-godišnjeg Podgoričanina sa sistemom počela je 2009, kada je obaviješten da je bez njegovog znanja u Osnovnom sudu donijeta presuda koja ga obavezuje da Ekos banci isplati 80.000 eura na ime nevraćenog stambenog kredita. Ekos banka, u vlasništvu Ranka Labovića, poslovala je dvije godine, a dozvola za rad oduzeta joj je 28. marta 2003.

U posao sa prezimenjakom Vukašin je, kako ukazuje, ušao 2002. godine, kada je postavljen za predsjednika borda direktora Svis osiguranja i člana borda Montenegro osiguranja, koji su takođe bili u vlasništvu Ranka Labovića.

Banka je u martu 2003. zapala u probleme, nakon čega je Labović zamolio mene i još nekoliko njegovih prijatelja da podnesemo zahtjev za kredit kako bi izbjegao da mu Centralna banka oduzme dozvolu za rad. Nas 12 podnijelo je zahtjev, a u svim dokumentima koje smo potpisali bila je potvrda o prijemu novca, za šta je Labović tvrdio da je riječ o formalnosti. Da je riječ o prevari saznali smo poslije pola godine”, priča Labović.

Dan nakon zatvaranja banke on i još pet zaposlenih u Svis osiguranju navodno podižu ukupno 500.000 eura. Novac je, kako tvrdi, završio u rukama Ranka Labovića koji im je 2006. godine kazao da je posrijedi greška i predložio im advokata. Iste godine Vukašin podnosi ostavku uz obrazloženje da Ranko Labović traži od njega da pere novac i radi suprotno propisima države, a nekoliko dana kasnije doživljava infarkt.

Nakon što mi se stanje popravilo otkazao sam punomoćje advokatu jer sam ustanovio da on u papirima ne pominje da nijesam podigao novac. Od tada nijesam dobijao pozive za ročišta, a u međuvremenu sam se preselio i kupio kuću u Zagoriču za koju sam od advokata Ekos banke 2011. saznao da je pod hipotekom”, navodi Labović.

U međuvremenu, sud je u različitim postupcima donio različita rješenja kojima su svi klijenti, koje je Ekos banka tužila zbog nevraćenih kredita, oslobođeni obaveza. Sud se u presudama pozvao na zastarjelost potraživanja i na ovjerene izjave Ranka Labovića u kojima on tvrdi da bivši radnici Svis osiguranja nijesu podigli kredite. Takvu izjavu dobio je i Vukašin početkom prošle godine, ona njemu nije pomogla.

Prema Labovićevim riječima, Ranko Labović je na isti način prevario 12 građana, mahom zaposlenih u Svis osiguranju. Njih je Ekos banka, takođe, teretila za vraćanje kredita, ali su u njihovim slučajevima donijete presude kojima su oslobođeni obaveze vraćanja novca. U Osnovnom sudu vođeno je više različitih postupaka u ovim predmetima.

Kolateralna šteta sistema

Da sam najveći kriminalac u ovoj državi, ne bih ovo doživio. Obraćao sam se brojnim institucijama i zvaničnicima, koji su mi uglavnom poručivali da sam kolateralna šteta sistema i da se u mom slučaju ne može ništa uraditi jer je donijeta pravosnažna presuda. Cijelog života živio sam i radio pošteno, tako sam namjeravao i da umrem, a dočekao sam da me u starosti proglase lopovom. Ja sam živi primjer kako u ovoj državi pošteni građani gube stečenu imovinu“, razočarano priča Vukašin Labović, koji zajedno sa suprugom Vesnom preživljava nesreću koja ga je zadesila.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *