Rusija pobijedila Hodorkovskog na sudu, ništa od 50 milijardi dolara

Dodajte komentar

Apelacioni sud u Hagu poništio je odluku Arbitražnog suda prema kojoj je Rusija trebala da plati akcionarima bivšeg naftnog giganta Jukosa 50 milijardi dolara, prenosi novinska agencija Interfaks.

Oborili smo odluku Arbitražnog suda prema kojoj treba da platimo 50 milijardi dolara”, rekao je ruski predstavnik na sudskom ročištu.

Prije dvije godine, Arbitražni sud u Hagu donio je jednoglasnu odluku da Moskva treba da plati akcionrima Jukasa 50 milijardi dolara kao odštetu za eksproprijaciju imovine te kompanije. Prema toj odluci, imovina ruske države može se oduzeti bilo gdje u svijetu.

Moskva je podnijela žalbu tvrdeći da Arbitražni sud u Hagu nema jurisdikciju.

Advokati koji zastupaju Rusiju tvrdili su da Arbitražni sud nije imao prava da se bavi slučajem, jer Ugovor o energetskoj povelji, na koji se sud pozivao, ruski parlament nikad nije ratifikovao.

Rusija je potpisala sporazum 1994. godine, ali ga nikad nije ratifikovala.

Pored toga, Moskva smatra da akcije koje pripadaju bivšim vlasnicima Jukosa ne treba smatrati kao investiciju koja je zaštićena Ugovorom o energetskoj povelji.

Čonjenica je da su investitori Rusi iz Rusije, što znači da je ovaj spor izvan Ugovora o energetskoj povelji”, rekao je Jan van den Berg, advokat koji zastupa Rusiju.

Akcionari Jukosa kazali su da će se žaliti na odluku suda.

Bivši predsjednik Jukosa Mihail Hodorkovski proglašen je krivim za pronevjeru, utaju poreza i pranje novca. On je osuđen na 14 godina zatvora, koje je i odslužio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *