Projekat Hiljadu plus: Građani dostavili 731 aplikaciju

Dodajte komentar

Građani su u projektu Hiljadu plus stanova bankama ukupno dostavili 731 aplikaciju, a končna lista dobitnika dugoročnih stambenih kredita trebalo bi da bude objavljena u prvoj polovini maja.Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je saopšteno da su građani najviše aplikacija u prethodnih mjesec predali u Societe Generale banci Montenegro, NLB i CKB banci. U projektu učestvuju i Erste, Prva, Lovćen i Komercijalna banka Budva.

Odziv građana je u skladu sa projekcijama koje smo imali na početku realizacije projekta, odnosno da će između 400 i 500 domaćinstava, odnosno blizu 1,5 hiljada građana kroz projekat Hipljadu plus i riješiti stambeno pitanje, zavisno od odobrenih kredita“, kazali su iz Ministarstva.

Javni poziv za građane bio je otvoren od 21. marta.

Projektni odbor je, kako su saopštili iz Ministarstva, u stalnom zasjedanju i obavlja provjeru aplikacija koje su banke dostavljale na dnevnoj bazi.

Sa velikom pažnjom i po nekoliko puta članovi Projektnog odbora pregledaju svaku pojedinačnu aplikaciju i očekujemo da ćemo u prvoj polovini maja objaviti konačnu listu dobitnika dugoročnog stambenog kredita“, dodali su iz Ministarstva.

Nakon toga, kako su objasnili, planirana je dodjela vaučera, prvo prioritetnim ciljnim grupama, a potom, u skladu sa listom koja će biti sastavljena na osnovu vremena predaje aplikacija, i svim onim građanima koji su ispunili uslove propisane javnim pozivom i kojima je banka odobrila kredit.

Građani su u obavezi da, u roku od 60 dana od dobijanja vaučera, potpišu ugovor o kreditu sa bankom, odnosno kupoprodajni ugovor sa građevinskom kompanijom. Ukoliko u tom roku ne završe prethodnu proceduru, biće isključeni sa liste, a njihovo mjesto će zauzeti oni građani koji se nalaze na listi čekanja“, saopštili su iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, implementacione jedinice Procon, Projektnog odbora i zaposleni u Call centru su tokom prethodnog perioda svakog dana imali komunikaciju sa građanima u vezi svih pitanja, pojašnjenja, primjedbi i pohvala u dosadašnjoj realizaciji projekta.

“Osim zaposlenih u Call centru, koji danas, kada se završava javni poziv, prestaje da radi, nastavićemo dnevnu komunikaciju i svaki pojedinačni upit rješavati na sjednicama Projektnog odbora”, rekli su iz Ministarstva.

Projektni odbor će i nakon dodjele vaučera pratiti proces realizacije vaučera do momenta zaključivanja ugovora o kupoprodaji stana između građana i građevinskih kompanija.

Sve eventualne primjedbe za svaki pojedinačni slučaj će rješavati Projektni odbor, kako bi se do kraja, na transparentan i pravičan način projekat realizovao i građani sa srednjim i nižim primanjima koji ispunjavaju uslove riješili stambeno pitanje“, kazali su iz Ministarstva.

Sam proces odabira i kupovine stanova zavisi od dogovora i ugovora između građana i građevinskih kompanija i Projektni odbor, kako je objašnjeno, ne može i neće na to uticati.

Dugoročni hipotekarni kredit u projektu Hiljadu plus odobrava se na period od 20 godina, uz fiksnu kamatnu stopu 3,99 odsto i učešće od pet odsto.

Na javni poziv za građevinske kompanije prijavilo se 20 kompanija sa ukupno 815 stanova, a uslove je zadovoljilo 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana.

Nezavisno od definisanih ciljnih grupa od kojih su 40 odsto zaposleni u javnoj upravi, 30 odsto mladi bračni parovi do 35 godina starosti i 30 odsto ostali, prioritetne ciljne grupe su samohrani roditelji i staratelji, osobe sa invaliditetom, odnosno porodice čiji je član osoba sa invaliditetom, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope CEB, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke. Građani će sopstvenim učešćem obezbijediti pet odsto iznosa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *