Kovačević: Rebalans budžeta možda nakon izbora

Dodajte komentar

Početkom sljedeće nedjelje Ministarstvo rada i socijalnog staranja proslijediće informaciju Vladi kako su planirali da obezbjede novac za isplatu naknada majkama sa troje i više djece, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Istakla je da su se potvrdile njihove preojekcije da će na godišnjem nivou za to biti potrebno oko 55 miliona.

“Imali smo 12 miliona eura koje smo predvidjeli budžetom, od Fonda PIO imamo još sedam miliona na osnovi zamrzavanja penzija za preko 4000 penzionerki, imamo i neke uštede u Ministarstvu rada i socijalnog staranja po osnovu materijalnih davanja tako da je potrebno je obezbjediti negdje oko 30 miliona”, kazala je Kovačević radiju Antena M.

Imali su dva prijedloga kako da obezbijede taj novac.

“Jedan prijedlog je bio rebalans ili zaduženje a drugi prijedlog, do kojeg smo došli na tematskoj sjednici u Kolašinu, jeste da je Poreska uprava samo prošlog mjeseca uspjela da naplati 16 miliona više nego što je planirala. Od tog poreskog duga koji je negdje oko 190 miliona eura, naš je plan da napravimo napor zajedno sa Poreskom upravom i izvršimo naplatu zaostalog poreskog duga tako da sada vjerovatno nećemo planirati rebalans budžeta”, istakla je ona.

Kovačević kaže da je rebalans eventualno moguć nakon parlamentarnih izbora. Najbitnije je da isplata naknada nije upitna.

“Sve u svemu obezbijedićemo sredstva za redovnu isplatu, neće biti problema. Sve preostale zahtjeve obradićemo do kraja aprila tako da ćemo imato konačan broj žena koje su ostvarile to pravo”, jasna je Kovačević.

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da je u drugoj polovini godine potrebno predložiti rebalans budžeta, zato što je za isplatu naknada za majke sa troje i više djece potrebno obezbijediti još 40 miliona eura.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *