IRF predstavio Fond za inovativna preduzeća: Prijave 21.i 22. aprila

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije i Investiciono-razvojni fondom, uz podršku Evropskog investicionog fonda, kancelarije Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Evropske banke za obnovu i razvoj, SC Ventures, na današnjoj press konferenciji predstavili su ENIF Fond za inovativna preduzeća.ENIF – Fond za inovativna preduzeća je dio WB EDIF programa za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkanai osnovan je u septembru 2015. godine. Osnivači i investitori u fondu su Evropska komisija, Evropski investicioni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Njemačka razvoja banka-KFW, Investiciono-razvojni fond Crne Gore, HAMAG BICRO, Hrvatska,  Vlada Republike Makedonije i privatni investitori, a u skorijem roku očekuje se pristupanje investitora ispred ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

Cilj osnivanja i funkcionisanja ENIF fond za inovativna preduzeća je da sa finansijskim sredstvima od oko 40 miliona eura ulaže u start up-ove i mala i srednja preduzeća u regionu koja su inovativna i imaju potencijala za rast.

– ENIF fond promoviše novi instrument finansiranja kroz ulaganje u kapital, pa samim tim omogućava crnogorksim preduzećima da kroz od strane fonda razviju svoju inovativnu ideju i tehnološka rješenja. Preduzeća koja su najpogodnija za investiranje u kapital putem ENIF fonda su preduzeća iz oblasti informaciono-komunikacionih, telekomunikacije, mobilne i internet tehnologije, digitalnih medija, itd., ali i sva druga inovativna start up i mala i srednja preduzeća. Vrijednost investicija po preduzeću se u prosjeku kreće od 100,000 eura do 3 miliona eura . navodi se u saopštenju Investiciono razvojnog fonda.

Fondom upravlja SC Ventures, firma izabrana od strane Evropskog investicionog fonda čiji menadžeri imaju značajno iskustvo investiranja u kapital u prethodnom periodu.Preduzeća iz Crne Gore, koja su do sada izrazila interesovanje imaće mogućnost da 21. i 22. aprila 2016. godine, predstave svoje inovacione ideje menadžmentu ENIF fonda.

Preduzeća koja u narednom periodu budu zainteresovana za investiranje u kapital mogu se obratiti Investiciono-razvojnom fondu, kao partneru i investitoru u  ENIF fond, koji će ih uputiti u dalju proceduru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *