Kina vratila povjerenje u Njemačku

Povjerenje investitora u Njemačkoj je u aprilu poraslo drugi mjesec zaredom, jer su povoljne ekonomske vijesti iz Kine pomogle stabilizovanju povjerenja.

Indeks povjerenja investitora, koji izračunava njemački ekonomski institut ZEW, porastao je u aprilu za 6,9 poena, na 11,2 poena, navodi se u saopštenju tog instituta, a prenosi agencija Frans pres.

Analitičari su prognozirali nešto manji rast indeksa, na oko 8,0 poena u tekućem mjesecu.

“Iznenađujuće pozitivne ekonomske vijesti iz Kine su uticale na podizanje povjerenja eksperata za finansijsko tržište. Ipak, slabiji privredni rast u Kini i na drugim tržištima u razvoju, nastavlja da predstavlja teret za njemačku izvoznu industriju”, izjavio je direktor ZEW-ovog odjeljenja za medjunarodne finansije i finansijski menadžment, Saša Štefen.

On je ukazao na zabrinutost oko potencijalnog izlaska Britanije iz EU, što bi, kako je rekao, moglo imati negativnog efekta.

ZEW izračunava podatke na osnovu odgovora analitičara i investitora o njihovoj procjeni trenutne ekonomske situacije u Njemačkoj, kao i njihovih očekivanja za predstojeće mjesece.

Izvor: B92

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *