Iznenadni prekid štrajka: Nafta opet teče

Dodajte komentar

Sindikat radnika u naftnom sektoru Kuvajta otkazao je štrajk i odlučio da se radnici vrate na posao, nekoliko sati poslije apela vršioca dužnosti ministra nafte.

“U znak poštovanja prema emiru i odanosti prema njemu… odlučili smo da otkažemo generalni štrajk”, navodi se u zvaničnom saopštenju sindikata, čime je okončana akcija koja je podržala cijene nafte, prenosi agencija Frans pres.

Sindikalci su, u saopštenju objavljenom na Tviteru, naveli da “vjeruju emiru…u pogledu zaštite prava naftnih radnika”, dodajući da će se danas vratiti na posao.

Ova neočekivana odluka došla je samo nekoliko sati nakon što su čelnici sindikata na konferenciji za novinare najavili da će nastaviti štrajk, pošto su sve njihove žalbe odbijene.

Sindikalne vođe su insistirale na tome da će štrajk okončati tek nakon što svi njihovi zahtjevi budu ispunjeni u cjelini, uključujući ukidanje odluke o planiranom smanjenju plata i beneficija.

U današnjem saopštenju se ocjenjuje da je štrajk bio “izuzetno uspješan”, da je vlastima prenijeta poruka radnika o njihovim pravima, i istovremeno se upozoravaju nadležni da ne preduzimaju bilo kakve akcije prema radnicima koji su učestvovali u obustavi rada.

Štrajk, koji je počeo u nedelju, doveo je do pada proizvodnje sirove nafte i gasa Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za više od polovine.

Kuvajtska produkcija sirove nafte pala je tokom sindikalne akcije sa 3,0 miliona barela dnevno na samo 1,5 miliona, a prerada je prepolovljena na 520.000 barela dnevno sa nivoa od 930.000 barela dnevno, navodi francuska agencija.

Vršilac dužnosti ministra nafte Anas al-Saleh pozvao je radnike u televizijskom intervjuu u utorak uveče da se vrate na posao i da počnu pregovore s vlastima.

“Ne možemo da sjednemo za pregovarački sto dok traje štrajk. Vratite se na posao i dođite na pregovore”, poručio je Saleh putem privatne Al-Rai satelitske televizije.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *