Dea iz Berana, Melisa iz Goražda, David iz Karlovca i Višnja iz Beograda osvojili Zagreb

„Poslovni izazov zapadnog Balkana” je takmičenje koje već četvrtu godinu za redom okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon Beograda, Sarajeva i Podgorice, ove godine grad domaćin bio je Zagreb, a učestvovalo je 80 učenika iz 55 srednjih škola koje se nalaze u 46 opština u regionu zapadnog Balkana.

U nedjelju, 17. aprila, nakon niza aktivnosti za „razbijanje leda” i međusobno upoznavanje, učenicima je otkriven „izazov” odnosno zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će virtuelnog mobilnog operatera učiniti konkurentnim na tržištu zapadnog Balkana.

U ponedeljak su timovi razvijali svoje poslovne ideje, sastavljali biznis planove i kreirali prezentaciju. Na raspolaganju su imali informacije koje su pronašli na internetu kao i savjete koje su im davali volonteri – studenti koji su proteklih godina učestvovali na ovom takmičenju.

Trećeg dana takmičenja, pred članovima žirija i publikom 20 timova je predstavilo svoje biznis planove a pobjedu je odnio tim koji je razvio ideju o inovativnom proizvodu u obliku privjeska koji bi korisnicima mobilne telefonije u regionu omogućio razne pogodnosti od manjih tarifa u romingu do punjenja telefona preko solarnih ćelija. Pobjednički tim činili su:

Dea Skenderović – Gimnazija „Panto Mališić”, Berane, Crna Gora

Melisa Selak – Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović”, Goražde, Bosna i Hercegovina

David Batelja – Prirodoslovna škola, Karlovac, Hrvatska

Višnja Jovanović – Prva gimnazija, Beograd, Srbija

Cilj ovog takmičenja je da motiviše učenike da razmišljaju proaktivno, budu preduzimljivi i svoje ideje sprovedu u djelo. Razvijanjem prezentacijskih i vještina timskog rada imaju priliku da unaprijede i svoj preduzetnički duh ali i da dobiju uvid u situaciju koja će im se desiti prilikom prvog zaposlenja a to je da će morati da rade u timu sa nepoznatim ljudima.  Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju. Važnu podršku pružile su i partnerske organizacije iz regiona, i to: Socio-ekonomski centar iz Crne Gore, Omladinska informativna agencija iz Bosne i Hercegovine i Udruga Inicijativa iz Hrvatske, kao i Obrazovna grupa Zrinski i Hrvatska obrtnička komora.

Izvor: BIZlife

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.