Sjutra počinje „Jahorina Ekonomski forum 2016“

Dodajte komentar

„Jahorina Ekonomski forum 2016“ koji organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, održava se 20. i 21. aprila u hotelu „Termag“ na Jahorini. Forum će okupiti domaće i strane ekonomiste, stručnjake, privrednike, predstavnike domaćih i stranih kompanija, te izvršne vlasti.

„Jahorina Ekonomski forum“ počinje sjednicom „Multipolarni svijet i ekonomija – pozicija zemalja Zapadnog Balkana“ na kojoj će biti riječi o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima, a u kojoj učestvuju Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

– „Organizacijom „Jahorina Ekonomskog foruma“ nastojali smo da na jednom mjestu okupimo stručnjake, ekonomiste, predstavnike izvršne vlasti, političare, ambasadore i menadžere sa značajnim međunarodnim iskustvom, s ciljem da ekonomska pitanja i dileme postavimo na prvo mjesto u razgovorima i donošenju odluka. Odziv stručnjaka, učesnika i gostiju pokazuje nam da su teme koje smo postavili na dnevni red Foruma pogođene, aktuelne i vrlo važne, pa i za male ekonomije“, rekao je Saša Grabovac, član Organizacionog odbora „Jahorina Ekonomskog foruma“ i izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

Neke od tema Foruma su kakav i koliki uticaj imaju zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) na globalnu ekonomiju i kako se globalne promjene odražavaju na zemlje Zapadnog Balkana. Kako odluke država utiču na privredu, šta privrednici misle o uticaju države na privredna kretanja, te šta ekonomisti misle o politici monetarnog popuštanja koje provode najveće ekonomske sile svijeta. Panelisti i učesnici će razgovarati o značaju industrije u kreiranju ukupnog društvenog bogatstva, o tome da li postoji uspješan model ekonomskog razvoja bez razvijenog industrijskog sektora, kao i kako sadašnji pad cijena sirovina ponovo mijenja pogled na sirovine kao faktor koji utiče na ekonomsku stabilnost, geopolitički položaj i bezbjednost zemalja.

Učesnici i panelisti će tokom trajanja Foruma pokušati da odgovore i na pitanja o budućnosti i razvoju realnog sektora, turističkih potencijala Republike Srpske, te o neophodnim procesma koji nas čekaju tokom evropskih integracija.

„Jahorina Ekonomski forum“ počinje sjutra u 10 sati u hotelu „Termag“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *