Rusija ostaje bez novca

Dodajte komentar

Niski prihodi od nafte, sankcije Zapada i strukturni problemi sve više muče ruskog predsjednika Vladimira Putina. Državne rezerve se tope, a konflikti sa Zapadom samo što nisu još više ojačali.

Prošle godine ekonomski rezultati pali su za 3,8 posto, a Svjetska banka očekuje da će se ove godine taj pad nastaviti za dodatnih 1,9 posto, piše Dojče Vele. Cijena nafte se prepolovila, tako da država od naftnih kompanije ubira sve manje novca.

S tako niskim cijenama nafte i gasa ekstremno je teško finansirati budžet“, rekao je Stefan Meister, stručnjak za Rusiju u Njemačkom društvu za spoljnu politiku (DGAP). Vlada može krpiti rupe u budžetu samo ako posudi novac iz državnih rezervi, koje su ranijih godina popunjene velikim profitom iz energetskog sektora.

Sanckije Zapada na Rusiju stvaraju dodatni pritisak. Obustavljena je trgovina, a još je bolnije to što otežavaju finansiranje investicija.

Zapadne sankcije su onemogućile našim bankama i firmama da uzimaju kredite u inostranstvu. Niko nam više ne posuđuje novac, čak ni Kina“, rekao je direktor moskovskog Instituta za energetsku politiku Vladimir Milov, takođe i osnivač opozicione stranke Demokratski izbor.

Krediti su u posljednjih deset godina bili temelj ruskog ekonomskog rasta, a sankcijama je kreditni obim smanjen sa 700 na 470 milijardi dolara, kaže Milov.

Ovaj ogromni gubitak kapitala je doveo do toga da je rublja opala za oko polovinu u odnosu na dolar. Tu su još i strukturni problemi. Privredom vlada nekoliko velikih preduzetnika, koji su upućeni na politiku. „Postoje nedostaci za tržišnu konkurentnost, ali i nedostaci kada je riječ o pravnoj državi“, kaže Meister.

Rusko rukovodstvo želi da upravlja prodajom državnih preduzeća i planira najveći talas privatizacije posljednjih godina. Ali, u svakom slučaju ne planira prodati većinski udio u kompanijama.

Režim igra na vrijeme. Neće doći do održivih odluka kojima bi se poboljšala situacija u privredi. Pokušava se prodati samo dio preduzeća dok možda opet ne skoče cijene nafte i zemnog gasa“, rekao je Meister.

Ovo sve najviše se prelama na leđima naroda. Prema podacima Svjetske banke, broj siromašnih u Rusiji je porastao na 20 miliona, od ukupno 140 miliona stanovnika, što je najveći broj u posljednjih devet godina.

Stopa inflacije zvanično iznosi 12,9 posto. Nezaposlenost nije porasla, a nezadovoljstvo Rusa i dalje je sve veće i postaće problem Putinu. On se za taj scenario upravo priprema.

Primjećuje se jačanje represivnog aparata. Upravo je osnovana nova nacionalna garda. A ja ne vidim spremnost u narodu za masovne demonstracije, ni opoziciju koja to može povesti“, kaže Meister.

Pitanje koje najviše zanima sve jeste kada će tačno Rusija ostati bez novca. Sredstva iz državnih rezervi bi mogla nestati krajem ove godine, kazao je ministar finansija Anton Siluanov.

Ako cijene nafte ne porastu, Rusija bi ovako mogla preživljavati još dvije do tri godine, procjena je Stefana Meistera. Ipak, čini se da sve i dalje ide nizbrdo za Rusiju, budući da se promjena smjera u ukrajinskom konfliktu još ne vidi, kao ni okončanje sankcija Zapada.

Upravo suprotno, konflikti sa Zapadom mogli bi se još pojačati. „Režim će tako pokušati da skrene pažnju sa ekonomske krize i kreiraće sve više spoljnopolitičkih konflikata“, zaključio je nemački stručnjak za Rusiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *