Odbor raspravljao o lažnoj garanciji za “As”, Gvozdenović: Sve rađeno u skladu sa zakonom

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju saslušao je ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića zbog garancije za hotel “As“ za koju se uspostavilo da nije validna. Većina poslanika kritikuje to što je Aneks ugovora sa lažnom garancijom prošao mnoge instance u državi i poručuju da je posrijedi krivično djelo. Gvozdenović tvrdi da je sve rađeno u skladu sa procedurom.

Poslanik SDP-a Raško Konjević, koji je inicirao kontrolno saslušanje, ističe da država nije znala da je garancija Sber banke, navodno data za hotel “As“, lažna dok nije došlo vrijeme za naplatu.

Vlada je odlučivala o nečemu što je falsifikat. Neko je morao da bude odgovoran zašto garancija nije provjerena a taj proces ne traje duže pd nekoliko sati. Članovi Vlade i Savjeta za privatizaciju su na neki način bili obmanuti“, naglašava Konjević.

Ministar Branimir Gvozdenović navodi da je za taj dio posla, ispred Ministarstva, bila zadužena Olivera Brajović koja je bila u komunikaciji sa sekretarom Savjeta za privatizaciju Aleksandrom Tičićem.

Do ovog slučaja, nije postajala procedura provjere validnosti garancije ali ubuduće hoće, najavljuje Gvozdenović. Kad je posrijedi garancija za “As“, ističe da je sve urađeno u skladu sa važećom procedurom.

“Nije bilo u nadležnosti Ministarstva da dodatno provjerava te stvari“, dodaje Gvozdenović.

Gvozdenović kaže da je 24. januara 2014, investitor kompanija “Njega tours“ dostavila tekst garancije ruske Sber banke. Te garancije su poslate tenderskoj komisiji, Ministarstvu finansija, Centralnoj banci, Savjetu za privatizaciju – sve te institucije su dale zeleno svijetlo.

Kad projekat nije išao kako treba, Ministarstvo je u januaru 2016. iniciralo pokretanje garancije i onda su posredstavom ambasade u Moskvi iz Sber banke dobili saopštenje da oni nisu izdali garanciju.

Većina poslanika kritikovala je to što mnoge instance, koje su bile uključene u taj proces, nijesu provjerile validnost garancije.

Vama je podmentnut falsifikat. Kao u kriminalnim filmovima, da se cijela država prevari na takav način”, ističe Goran Tuponja iz Pozitivne.

Nezavisni poslanik Damir Šehović smatra da je neko počinio krivično djelo.

Srđan Milić iz SNP pitai kolika je pretpostavljena šteta za Budvansku rivijeru i državu i na koji način će se završiti spor sa “Njega toursom”?

V.d. sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Biserka Dragićević kazala je da je nemoguće sada dati odgovor.

To će biti predmet daljih analiza koji će u daljem postupku za naknadu štete, uz raskid ugovora, procesuirati tužbu prema sudu”, objašnjava Dragićević.

Ministarstvo je 8. marta podnijelo Tužilaštvu krivičnu prijavu za šest osoba koje su u ime investitora bile povezane sa pitanjem garancije.

Investitori tvrde da su kolateralna šteta sankcija koje je Crna Gora uvela Rusiji ili da su žrtva kriminalne mreže u Moskvi. Investitori su, kako je saopštio Gvozdenović, obavijestili Ministarstvo da su spremni da nadoknade sumu po bankarskoj garanciji uz prihvatljivo rješenje ukupnog raskida ugovora.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *