Kraj jedne ere – tačka na poreske rajeve?

Dodajte komentar

Vodeće svjetske ekonomije usvojile su na sastanku G20 mjere protiv utaje poreza i pranja novca širom svijeta. Time će se onemogućiti skrivanje počinilaca iza anonimnih fiktivnih kompanija.

Šefovi finansija G20 su na sastanku u Vašingtonu podržali prijedloge kojima se od vlasti zahtjeva da objave identitet istinskih vlasnika fiktivnih kompanija, prenosi AFP.

Takođe su podržali formiranje „crne liste“ međunarodnih „poreskih rajeva“ koji ne sarađuju sa programima za razmjenu informacija.

Ministri finansija država članica G20 i guverneri centralnih banaka su u saopštenju naveli da je transparentnost kad je riječ o identitetu vlasnika kompanija, povjereničkih fondova i fondacija „ključna za zaštitu integriteta međunarodnog finansijskog sistema“.

To je važno kako bi se spriječila zloupotreba tih entiteta i aranžmana za korupciju, utaju poreza, finansiranje terorizma i pranje novca“, stoji u saopštenju.

Pet vodećih evropskih država založilo se za pokretanje borbe protiv poreskih rajeva, pozivajući velike sile iz Grupe 20 da „stave tačku“ na tajnost fiktivnih kompanija koje omogućavaju utaju poreza i pranje novca, poslije afere sa takozvanim „Panamskim papirima“.

U do sada najsnažnijoj reakciji na tu aferu, u kojoj je u javnost procurilo 11,5 miliona povjerljivih dokumenata koji sadrže detaljne informacije o 214.000 ofšor preduzeća, ministri finansija Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Španije su predložili sastavljanje „crne liste“ poreskih utočišta, kao što je Panama, ukoliko te države ne pristanu na razmjenu podataka o korporacijama.

U pismu dostavljenom članicama G20, pet evropskih ministara finansija je predložilo kreiranje transnacionalnih registara koji će identifikovati vlasnike kompanija, trastova, fondacija i drugih entiteta, koji su uspeli da se sakriju od poreskih vlasti i implementacije zakona.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *