4 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu danas 18.04.2016.

Dodajte komentar

Cijena nafte se urušila nakon neuspjelog dogovora u Dohi

Cijena nafte na svjetskim berzama je potonula nakon što vodeći svjetski proizvođači nisu uspjeli da sklope dogovor o zamrzavanju proizvodnje u nedjelju. Smatra se da je za to najviše „kriva“ Saudijska Arabija koja odbija da sklopi dogovor sve dok Iran ne uradi isto. Cijena američkih fjučersa sirove nafte pala je 2.88% na 40.51 USD za barel dok je cijena lake nafte tipa „brent“ pala 2.37% na 42.08 USD.

Japanske akcije srozale su se nakon što su fabrike pogođene zemljotresom

Snažan zemljotres pogodio je oblast južnog Japana u ranim jutarnjim časovima u subotu, a nakon čega su mnoge fabrike bile prinuđene da zaustave proizvodnju. Nikkei 225. se urušio na osnovu očekivanja da će izvoz biti ugrožen.

Osborne je upozorio da će Brexit koštati prosječno domaćinstvo 4,300 funti godišnje

Smatra se da će ukoliko napusti EU Velika Britanija biti „trajno siromašnija“. Osborne je naglasio da će glasanje za Brexit koštati britansku ekonomiju pada od 6% do 2020, a svako domaćinstvo 4,200 funti.

U fokusu zvaničnici FED-a i MMF-a

Danas će u ime FED-a govoriti William Dudley, Eric Rosengren i Neel Kashkari. Takođe, diroktorka MMF-a Christine Lagarde će odgovarati na pitanja o razvoju globalne ekonomije na twitter-u.

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *