Prihod engleskih fudbalskih klubova 3,4 milijarde eura

Dodajte komentar

Klubovi engleske prve fudbalske lige ostvarili su u sezoni 2014.-2015. rast prihoda za tri posto, na rekordnih 3,4 milijarde funti, objavila je u petak poslovna grupa Deloitte.

No, njihova dobit prije oporezivanja pala je na 120 miliona funti, za razliku od 190 miliona funti koliko su imali godinu dana prije.

Prošlogodišnje fudbalske sezone klubovi enegleske Premier lige imali su dosad drugi najveći grupni profit prije oporezivanja, nakon rekordnog rezultata iz sezone 2013.-.2014.

“Višegodišnji problem za klubove Premier lige je kako impresivan rast prihoda pretvoriti u profitabilnost”, kazao je Deloittov partner u Sports Business Group Dan Jones.

Taj je problem, kazao je Jones, riješen rekordnim prošlosezonskim rezultatima. Održati finansijski uspjeh klubovima je bio izazov, no oni su to ostvarili na impresivan način, tvrdi Jones.

Po njegovim riječima, značajan rast prihoda garancija je da će se profitabilnost klubova engleske elitne lige nastaviti i u sezoni 2016-2017.

U sezoni 2014.- 2015., klubovi Premier lige ostvarili su zajedničku operativnu dobit, koja isključuje trgovanje igračima, neto kamatne troškove i amortizaciju igračkih ugovora, od oko 550 miliona funti.

Od 20 klubova Premier lige njih 17 ostvarilo je u sezoni 2014.-2015. operativnu dobit.

U istoj sezoni porasli su i klupski izdaci za plate, i to za šest posto, na rekordne dvije milijarde funti.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *