Monstat: Martovska stopa deflacije 0,1 odsto

Dodajte komentar

Pad opšteg cjenovnog nivoa, odnosno deflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena CPI, u martu je iznosila 0,1 odsto.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku niže 0,9 odsto.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena povrća, mesa, mlijeka, sira i jaja, kratkotrajnih dobara za rutinsko održavanje domaćinstva, ostalih uređaja, predmeta i proizvoda za ličnu njegu“, navodi se u saopštenju.

Mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama hrana i bezalkoholna pića 0,9 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,6 odsto, ostala dobra i usluge 0,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,1 odsto i hoteli i restorani 0,1 odsto.

Rast cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 2,3 odsto, prevoz 0,9 odsto, zdravlje 0,5 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Cijene u grupama komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u martu zabilježene su u grupama hoteli i restorani 2,9 odsto, alkoholna pića i duvan 2,7 odsto, odjeća i obuća 2,4 odsto, zdravlje 1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,1 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,8 odsto, komunikacije 0,2 odsto, rekreacija i kultura 0,1 odsto, dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama prevoz 6,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića 2,5 odsto i ostala dobra i usluge 0,8 odsto.

Deflacija, prema mišljenju stručnjaka, odgovara vlasnicima novca čija imovina postaje sve vrijednija, ali istovremeno smanjuje potrošnju, što dovodi do rasta nezaposlenosti i privrednih kriza.

Kad do pada cijena dođe zbog rasta produktivnosti razvojem tehnike, tehnologije i organizacije, ili zbog smanjenja poreza to smanjenje je pozitivno za razvoj privrede i rast zaposlenosti. U svim ostalim slučajevima pad cijena dovodi do propasti pojedinih privrednih grana, a ako deflacija duže traje dolazi do teških ekonomskih kriza, stagnacije i privredne depresije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *