Konkretna obuka za pisanje EU projekata u maju u Podgorici

Dodajte komentar

Kako bi se svi oni koje žele da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova naučili da izaberu odgovarajući konkurs, partnere i pripreme predlog projekta koji mora odgovarati najvišim EU standardima, u Podgorici će se uskoro održati intenzivni trening za pisanje EU projekata

Stručna obuka za pisanje projekata za EU i srodne fondove (strukovni sertifikat obuke, ili Vocational Competence Certificate-VCC) održaće se od 16. maja do 3. juna 2016.

Naime, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora ima pristup značajnom iznosu novčanih sredstava kroz predpristupne fondove. Kako naša zemlja bude napredovala u procesu integracija, tako će se otvarati sve više mogućnosti za finansiranje konkretnih projekata.

U Crnoj Gori trenutno postoji mali broj stručnih konsultanata koji umiju vješto da definišu sve neophodne aspekte jednog projekta i na taj način dobiju sredstva za njegovu realizaciju. Upravo zato je neophodno obučiti osobe da znaju da napišu kvalitetan predlog projekta.

Kompanija Arhimed u saradnji sa partnerima, kompanijom Plan B, VCC zvaničnim partnerom za Bosnu i Hercegovinu, organizuje obuku za stručnjake za EU fondove koje se sastoji od tri dijela:

  1. dio – 5 dana za predavanje i radionice (mogućnosti korištenja i primjene EU fondova, korištenje dokumenata i smjernica u aplikaciji, upravljanjem projektnim ciklusom, priprema narativnih i finansijskih izvještaja;
  2. dio – 5 dana za pripremu projektne dokumentacije i pisanje konkretnog predloga projekta uz pomoć stručnih konsultanata;
  3. dio – 5 dana za evaluaciju napisanih projekata i ispit za dobijanje VCC sertifikata.

VCC je jedinstven sistem obrazovanja i sertifikovanja stručnih kompetencija stečenih izvan formalnog obrazovnog sistema, a obuka je namjenjenasvima koji žele razviti svoje znanje o mogućnostima i načinima upotrebe EU fondova (zaposleni državne uprave, različitih strukovnih udruženja, univerziteta, ali i NVO, preduzetnici, i druge osobe koježele da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova) – kazali su organizatori.

U drugom dijelu obuke, kako su kazali, svi polaznici će u potpunosti savladati pisanje predloga projekta za neki od aktuelnih poziva za evropske fondove, te će, kao rezultat ovog treninga, oni i njihov poslodavac imati napisan projekat, spreman za konkurisanje.

Prijave za obuku je moguće poslati do 11. maja na [email protected]. Više informacija o obuci na www.arhimed.me, [email protected] i 020 240 077.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *