Eurofond: Odlažu isplatu 40 akcionara dok se Ustavni sud ne izjasni

Dodajte komentar

Zatvoreni investicioni fond Eurofond je, dva dana prije početka ročišta u Privrednom sudu po tužbama akcionara, Ustavnom sudu podnio zahtjev za pokretanje postupka ocjene ustavnosti člana 185. Zakona o investicionim fondovima.

U ovom članu se, između ostalog, navodi da akcionari, koji su glasali protiv programa razvoja, imaju pravo na isplatu akcija po prosječnoj neto vrijednosti za posljednja tri mjeseca prije donošenja odluke o usvajanju programa razvoja u roku od godinu od podnošenja zahtjeva za isplatu. Preko 40 akcionara, koji su bili protiv programa razvoja, traže isplatu svog vlasničkog udjela po cijeni od 14 centi po akciji.

Sudija Faruk Mušović će o predlozima advokatice Eurofonda Zeljke Brličić da sud pokrene isto pitanje pred Ustavnim sudom i da se do odluke o ustavnosti ovaj postupak prekine, odlučiti tokom glavne rasprave. Ovaj postupak Eurofonda naišao je na burnu reakciju tužilaca koji smatraju da se na ovaj način samo odugovlači postupak.

Nije od uticaja za odluku u ovom predmetu, čak i kad bi se usvojila inicijativa, jer važi od trenutka objavljivanja odluke Ustavnog suda, retroaktivne primjene nema. Ovo što su oni danas dostavili predstavlja samo pokušaj da se ročište odlaže u nedogled i da se izbjegne obaveza plaćanja kaže jedan od zastupnika akcionara advokat Vanja Mugoša. Advokatica Ksenija Franović dodaje da je inicijativa za ocjenu ustavnosti ovog zakona već podnijeta i to prije pet godina. Zastupnica tuženih Zeljka Brličić je, osporavajući sve tužbene zahtjeve rekla da, iz procesnih razloga, nijesu ispunjeni uslovi da se raspravlja na ročištu, te je predložila i odbacivanje četiri tužbe u kojima su prekoračeni prekluzivni rokovi.

Pripremno ročište, na kom se juče u sali Monstat Privrednog suda okupilo više od dvadeset advokata i akcionara koji tuže Eurofond, sudija je odložio za kraj maja.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *