5 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu danas 15.04.2016.

Dodajte komentar

Kina je zabilježila najsporiji rast u posljednjih sedam godina

Zvanični podaci su danas pokazali da je bruto domaći proizvod (GDP) porastao po stopi od 6.7% u prvom kvartalu 2016. Naime, rast GDP-a je usporen sa 6.8% koliko je iznosio u posljednjem kvartalu 2015. Pored toga, ovo je najsporija stopa rasta od prvog kvartala 2009.

Cijena nafte pada kako se približava sastanak u Dohi

U nedjelju će se održati jedan od javažnijih sastanaka po pitanju sudbine nafte. Članice OPEC-a i zemalja van OPEC-a će se sastati kako bi se eventualno postigao dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte. Američki fjučersi sirove nafte pali su 1.08% na 41.05 USD dok je cijena lake nafte tipa „brent“ pala 1.85% na 38.57 USD za barel.

Važni podaci na ekonomskom kalendaru SAD-a

Neki od najvažnijih podataka na koje će motriti investitori u američkoj sesiji su podaci o manufakturnoj proizvodnji, indeks potrošačkog sentimenta i indeks industrijske proizvodnje.

Velika Britanija registrovala je značajan porast u izgradnji novih nekretnina

Nacionalna služba za statistiku Velike Britanije prijavila je porast izgradnje novih objekata i to za 6.8% , što predstavlja rast po najvećoj stopi do sada. Građevinski sektor je porastao 1.5% u posljednja 3 mjeseca i predstavlja 6% cjelokupne britanske ekonomije.

Strane investicije u Velikoj Britaniji će pasti za više od 20% usled Brexit-a

Strane direktne investicije mogle bi pasti za više od 20% ukoliko ova zemlja odluči da napusti EU, navodi se u istraživanju centra za ekonomska pitanja.

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *