Upravni sud poništio odluku o snižavanju cijena rominga

Dodajte komentar

Upravni sud je poništio odluku Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) koja podrazumijeva snižavanje cijena rominga u zemljama regiona i do 70 odsto.

Ta odluka se primjenjuje od jula prošle godine, a na snagu je stupila nakon što je Crna Gora potpisala ugovor sa Srbijom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom o snižavanju cijena rominga, piše Dan.

Shodno toj odluci maloprodajne cijene rominga bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), odnosno odlaznog poziva iznosi 29 centi po minutu, što predstavlja sniženje od 50 odsto.

Cijena dolaznog poziva snižena je 70 odsto na osam centi po minutu, a SMS poruke 50 odsto na devet centi. Maloprodajna cijena za usluge prenosa podataka iznosi 70 centi po megabajtu, što je smanjenje od oko 70 odsto.

Predstavnici telekomunikacionih kompanija tvrde da su im prihodi od početka primjene odluke o jeftinijem romingu znatno opali.

“Upravni sud je po drugi put potvrdio našu ocjenu da odluka o regulaciji cijena u romingu nije donijeta u skladu sa zakonom. Crnogorski Telekom ne osporava EKIP-u pravo da reguliše ovu oblast ukoliko svoju funkciju ostvaruje u okviru zakonskih ovlašćenja”, kazali su iz te kompanije.

U Telekomu smatraju da ignostisanje zakona i odluka suda ne doprinosi poštovanju principa vladavine prava i ne šalje dobru poruku kada je u pitanju obezbjeđivanje predvidivog poslovnog ambijenta koji treba da privuče investitore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *