Srbija: Kamate na kredite manje za trećinu

Dodajte komentar

Bankari su u proteklih par mjeseci smanjivali kamatne stope na keš kredite. Niža kamata znači i jeftinije zaduživanje za građane, koji su i sad već prezaduženi. Većina onih koji već imaju bankarski teret svakog mjeseca, usljed nižih kamatnih stopa u ovom trenutku i manjka novca u budžetu pribjegavaju refinansiranju postojećih kredita.

Prije samo dvije godine građani Srbije zaduživali su se po kamatnoj stopi na keš kredite od čak 21 posto, a na refinansirajuće kamata je išla i do 23 posto u pojedinim bankama.

Danas su banke prinuđene da obaraju kamate kako bi uspjele da plasiraju kredite, a kamata po kojoj je moguće uzeti keš kredit ide i od 7 posto.

Za keš kredit od 200.000 i sa periodom otplate od 36 meseci banci na kraju vraćate 232.000 dinara, što je duplo manje u odnosu na prije dvije godine. Prilikom uzimanja kredita potrebno je i provjeriti sve troškove koje banka naplaćuje.

Za one koji žele da refinansiraju postojeće kredite kamate su u suštini iste kao i za keš kredite što za tu vrstu bankarskih proizvoda znači i kamatu manju za trećinu u odnosu na 2014. godinu.

Prilikom zaduživanja, građani treba da obrate pažnju i precizno da sagledaju svoje finansijske mogućnosti, a da iznos kredita prilagode svom budžetu i što kraćem periodu otplate.

Duži period otplate znači nižu ratu koja je u prvi pogled mnogo primamljivija, ali to znači i duži period otplate kredita i veći iznos po osnovu kamate koji ćete na kraju vratiti banci.

Finansijski portal Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *