Američke korporacije sakrile više od 1.300 milijardi dolara u poreskim rajevima

Dodajte komentar

Velike američke korporacije sakrile su više od 1.300 milijardi dolara u raznim of-šor fondovima, navodi se u izvještaju nevladine organizacije Oxfam. U izvještaju se otkriva da 50 najvećih američkih firmi posjeduje više od 1.600 filijala u poreskim rajevima, prenosi RT.

Oxfam tvrdi da su te kompanije od 2008. do 2014. godine zaradile skoro 4.000 milijardi dolara i da su od američke države, u istom periodu, dobile pomoć od čak 11.000 milijardi dolara. NGO procjenjuje da ove kompanije na svaki dolar plaćenog poreza od države dobiju 27 dolara subvencija.

Prema navodima Oxfama, tehnološki gigant Apple ima preko 181 milijardu dolara u tri of-šor filijale.

Međunarodni konglomerat Dženeral elektrik dobio je 28 milijardi dolara subvencija, a u 18 of-šor filijala sakrio je 119 milijardi dolara. Na trećem mjestu se nalazi Majkrosoft koji “čuva” 108 milijardi dolara u poreskim rajevima.

Među prvih deset nalazi se i farmaceutski gigant “Pfizer”, Guglova matična kompanija “Alphabet”, kao i energetska firma Ekson Mobajl.

Opet imamo dokaze o masovnom zloupotrebljavanju svjetskog poreskog sistema. Ovakva situacija, gdje bogati i moćni ne plaćaju porez, ne može se više nastaviti”, rekao je poreski savjetnik Oxfama Robi Silverman i pozvao američke vlasti da okončaju eru poreskih rajeva.

Ta organizacija tvrdi da oko 90 odsto svjetskih kompanija na ovaj način izbjegava plaćanje poreza.

Američke korporacije ostvarile su tokom 2012. godine 80 milijardi dolara profita na Bermudima, više nego u Japanu, Kini, Njemačkoj i Francuskoj zajedno!”, zaključuje se u izvještaju.

Bermudi su prekomorska teritorija Velike Britanije u Sjevernom atlanrskom okeanu.

Izvor: EV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *