Pet vrsta otkaza i koji je najbolji?

Dodajte komentar

Otkazi su istorija koju nisu napisali pobjednici nego oni koji su napustili bojno polje, piše Telegraph. Matt Potter proučavao ih je više od 25 godina, i sastavio i spisak pet glavnih tipova otkaza.

1. Eksplozivna istina

Svako od nas skriva svojevrsnu “bombu istine”: javno raspredanje o promašajima vaše radne organizacije ključan je sastojak svakog gnevnog oproštajnog govora. No, pisana verzija, ako je dobro isplanirana (za najbolji rezultat stavite sve u cc), može biti vježba u ovom, asimetričnom ratovanju.

Ključno je iznenađenje. Direktor Greg Smith dao je otkaz 2012. u eksplozivnom otvorenom pismu naslovljenom “Zašto odlazim iz Goldman Sachsa“. No, nije mu bilo dovoljno da pošalje taj email samo svim svojim šefovima: uspio je da dogovori da pismo izađe kao komentar u Njujork Tajmsu.

To je bio otkaz kakav ljudi najviše vole: mali čovjek suprotstavio se moćnicima za koje su svi smatrali da trebaju biti kažnjeni. I prije nego je banka uspela da odreaguje, pismo je postalo viralno, a dionice su do uveče potonule i izgubljene su dvije milijarde dolara.

2. Ubica razgovora

Dajete otkaz zbog nekog nečasnog postupka ili neuspjeha? Bilo bi sjajno da niko ne primijeti da vas uskoro više neće biti!

Ideja je stati na kraj sramoti: podvući crtu, tiho nestati i naterati ljude da zaborave što ste napravili.

Zato treba izbjeći bilo kakav spomen onoga što je pošlo po zlu i nastojati ne napisati bilo šta upečatljivo. Otkazno pismo treba djelovati poput gasa za uspavljivanje. Nije na odmet pokušati i sa pokojim spinom, primjera radi, prozvati nekoga ko vas optužuje ili pak natuknuti da postoje i stvari kojih drugi uopšte nisu svjesni. Direktor propalog Enrona Jeffrey Skilling tako je svojevremeno rekao da se povlači zbog “ličnih razloga”.

3. Insajderski udar

Ovo je još poznato, piše Telegraph, i kao “trik Geoffreya Howea“. Howe je bio bliski saradnik Margaret Tačer, zvali su ga njenom boljom polovinom sklonom postizanju konsenzusa. Njegovo povlačenje i pismo koje je pritom napisao bili su odraz osjećaja razočaranosti i frustracije i za tadašnju su britansku premijerku bili ubojitiji od bilo čega. “Raditi za premijerku u Evropi bilo je usporedivo sa situacijom u kriketu kada udarač, u trenutku kada treba zamahnuti jer loptica prema njemu već leti, shvati da mu je palica polomljena, a da ju je polomio kapetan njegovog tima“, napisao je Howe.

Isto tako, 2012. godine svjetski su mediji prenijeli ostavku izvršnog direktora jedne marketinške agencije u kojoj je on nepregledan niz optužbi usmjerenih protiv svog šefa stavio u mejlu koji je poslao – svima u kompaniji! Naravno da je sva dreka dospjela u javnost.

4. Protest kamikaze

Piloti kamikaze bili su ekstremno predani u svojim samoubilačkim pohodima. Ako se slična predanost upotrebi kao taktika u davanju otkaza, to ponekad može imati nevjerovatnu moć.

2003., kad se invazija na Irak već činila izvjesnom, u svojoj ostavci tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Robin Cook je rekao kako ne treba “srljati u rat”.

Manje je poznata ostavka tadašnje vladine pravne savjetnice Elizabeth Wilmshurst, čije je pismo naznačilo da bi njen potpis na odluci o početku napada na Irak, kompromitovao njen rad u slučajevima ratnih zločina na Međunarodnom sudu. Ove ostavke ujedno su i jeziva proročanstva. Ako se dobro izvede, otkaz zbog “priziva savjesti” može vas osloboditi svake krivice. I dobro prestrašiti sve ostale.

5. Poruka u boci

Dajete otkaz jer ste osumnjičeni za nešto? Opustite se. Neka vaše povlačenje bude za pamćenje. Neka se zna da će ono što govorite ući u istoriju.

Richard Nixon prvi je uveo ovaj pristup. U televizijskom saopštenju o vlastitoj ostavci je rekao: “Nikad nisam bio osoba koja odustaje. Borio sam se za svoja uvjerenja”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *