Očekuju se ugovori sa niskobudžetnim kompanijama: Letovi ka Italiji i Njemačkoj

Dodajte komentar

Prethodna godina bila je rekordna godina za turizam, u 2016. se projektuje dalji rast, a očekuje se skoro potpisivanje ugovora na novom niskobužetnom aviokompanijom koja će saobraćati na realiciji Crna Gora -Italija i Crna Gora–Njemačka, saopšteno je na današnjem radnom doručku za medije povodom jučerašnje sjednice Savjeta za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona.

Na dešavanju su, između ostalog, razmotreni rezultati u turizmu 2015, priprema turističke sezone 2016. i srednjeročne projekcije vezane za crnogorski turizam. Prisutnima su se obratili Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, te Željka Radak, direktorica NTO.

Ovom prilikom, ministar je naglasio da je 2015. godina bila je nabolja do sada, a prije nje rekordna je bila 1987.

Svake godine na prostoru Mediterana imamo 10 miliona novih turista. Ključno je da dio tih ljudi koji su zainteresovani za ovu regiju privučemo u našu zemlju. To je velika šansa Crne Gore koju svakako koristimo, a što pokazuje i podatak da je u našoj zemlji prosjek rasta, kada je o turizmu riječ, preko šest posto, a kod većine mediteranskih zemalja oko tri odsto“, rekao je on.

Kako je dodao, 222 miliona prihoda od turizma u 2005, i 800 miliona  u 2015. pokazuju dakle porast od skoro četiri puta.

Projekcije su i da će investicije u turizmu ostvarivati proječni godišnji rast od 7,9 odsto.

Godine 2006. je doprinos turizma BDP-u bio oko 15 odsto, sada je oko 20 odsto, a procjena je da će 2026. to biti 30 odsto“, naveo je ministar.

Istovremeno, da bismo mogli da dočekamo goste moramo da imamo nove smještajne kapacitete i povećanu dostupnost.

Samo u prošloj godioni otvoren je 21 novi objekat. Svake godine smo imali povećanje broja ležajeva i to uglavnom u hotelima visoke kategorije, a što nije  slučajno, već rezultat jasne politike vezane za optimizaciju opterećenja.  Kada govorimo o trendovima u strukturi turista, naše aktivnosti koje su vezane, između ostalog za Zapadnu i Sjevernu Evropu daju rezultate – Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Norveška – su samo neke od zemalja čiji broj turista je značajno porastao.  Jako je važno da dodatno promovišemo vezu Sjevera i Juga i potencijale nacionalnih parkova – u 2015 porast broja turista koji posjećuju nacionalne parkove je bio 30%. Očekujemo ove godine, nakon niza aktivnosti koje se preduzimaju, da Parkovi takođe ostvare značajan progres“, poručeno je na radnom doručku.

Pitanje dostupnosti tj. lakog i kvalitetnog dolaska u Crnu Goru je uvijek jedan od prioriteta.

Tako cijenim važnim i to što je ovo ministarstvo formiralo poseban radni tim od svih resornh institucija sa ciljem progresa u dijelu dostupnosti, sa akcentom na niskobudžetne aviokompanije. Easy Jet, Ryanair su već kod nas. Ovo je prilika da najavim da očekujem protpisivanje još jednog sporazuma sa niskobužetnom kompanijom koja će letjeti na relaciji Crna Gora- Italija i Crna Gora – Njemačka, a potrebno je dalje jačati i kapacitete Montenegro airlines-a“, rekao je ministar.

Radak je predstavila napore Crne Gore u dijelu promocije, te najavila završetak Marketing strategije u turizmu ove godine.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *