Evropski parlament osniva istražnu komisiju za aferu “Panama papers”

Dodajte komentar

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su u utorak u raspravi o aferi “Panama papers” na plenarnoj sjednici u Strazburu jačanje napora na suzbijanju utaje poreza, a više političkih grupa zatražilo je osnivanje posebne komisije koja bi istražila tu aferu.

Imaćemo istražnu parlamentarnu komisiju”, izjavio je Filip Lamberts, predsjednik liberalne grupe u Evropskom parlamentu.

Želimo da Evropski parlament kroz istražnu komisiju rasvijetli tu aferu”, rekao je šef evropskih narodnjaka Manfred Veber, a šef socijalista Đani Pitela zauzeo se za “nultu toleranciju” prema utajama poreza.

Porezne utaje nam kradu novac”, izjavio je evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove Pijer Moskovici, a s njim se slaže i većina zastupnika koji su učestvovali u raspravi.

Evropski narodnjaci zatražili su da predstavnici advokatske kancelarije Mosak Fonseka, od koje su procurili dokumenti, i panamska vlada dođu i svjedoče pred tom istražnom komisijom.

Više političkih grupa zauzelo se i za sveevropsku crnu listu poreznih oaza i za kažnjavanje firmi koje se njima koriste.

Izvor: Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *