Banke u Srbiji zaradile 61 milion eura

Dodajte komentar

Banke su u prošloj godini zaradile 61,2 miliona eura u Srbiji, pokazuju finansijski izvještaji za 2015. koje je objavila Narodna banka Srbije. Od 30 banaka koliko ih posluje na tržištu Srbije, njih 13 je tokom godine zabilježilo gubitak (isto kao i 2014), dok je 17 banaka ostvarilo profit.

Ipak, ovako globalni pogled ne pokazuje pravu sliku stanja. Posmatrano dublje, jasno je da nekolicina banaka vuče sektor u plus, dok nekolicina jednako snažno vuče u minus.

Recimo, dvije najuspješnije banke, Inteza i Unikredit, zajedno su zaradile oko 123 miliona eura, ali su skoro sav taj profit “izbrisale” tri banke sa najvećim gubitkom – Komercijalna, Hipo i Pireus, koje zajedno imaju 117 miliona eura “ispod crte”.

Zato, kada se razdvoje profitabilne od neprofitabilnih banaka, vidi se da su ove prve prošle godine zaradile čak 266 miliona eura, dok su ove druge izgubile 205 miliona eura.

Najveća “pozitivna” razlika je kod Srpske banke, koja je u 2014. imala čak 16 milijardi dinara gubitka, da bi u 2015. bila u plusu od 464 miliona dinara. Takav rezultat ipak nije posljedica odličnog poslovanja ove banke, već činjenice da ju je država krajem 2014. sanirala, preuzevši sve njene gubitke.

Među bankama koje su iz minusa prešle u plus su još i Eurobanka i NLB. S druge strane, iz plusa u minus su dospjele Sberbanka i Komercijalna. U ovom drugom slučaju, radi se o vrlo velikom padu, pošto je banka tokom 2014. imala pozitivan rezultat od 4,8 milijardi dinara, da bi 2015. završila sa gubitkom od 6,3 milijarde. To, međutim, nije iznenađenje, budući da je Aleksander Piker, novi predsjednik Izvršnog odbora ove banke, još u decembru najavio negativan rezultat, pošto je banka odlučila da odjednom obezvrijedi sve problematične kredite, kako bi od ove godine krenula “od nule”, očišćena od svih loših zajmova.

Bilansi uspjeha banaka pokazuju i da je Jubmes banka nastavila da posrće, završivši godinu na četvrtom mjestu po visini gubitka, sa 1,8 milijardi dinara “u crvenom”. To je trostruko veći manjak nego u 2014, a i taj je bio veliki za tako malu banku.

Na spisku “gubitaša” su i Telenor banka i Mirabank, ali je njihova situacija drugačija, pošto se radi o novim bankama, koje bilježe gubitke usljed visokih početnih ulaganja. U nešto drugačijoj situaciji su i Halkbank, koja je preuzela bivšu Čačansku banku, i Mts banka, bivša Dunav banka, koje su takođe u minusu, mada manjem nego u 2014. godini.

Među uspješnim bankama, veći profit nego u 2014. ostvarile su skoro sve: Inteza, Unikredit, AIK, Prokredit, Sosijete ženeral, Erste, Eurobanka, Srpska, Poštanska štedionica, Oportuniti banka, Alfa banka, NLB, Kredi agrikol i Findomestik. Godina je naročito dobra bila za Sosijete ženeral koja je imala rast profita od 460 procenata, Erste – 336 odsto, Kredi agrikol – 180 – Findomestik – 100 odsto.

Poslovno jutro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *