5 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu danas 13.04.2016.

Dodajte komentar

Izvoz Kine porastao po najbržoj stopi ove godine

Rast izvoza Kine ostvaren je po znatno većoj stopi od predviđene. Naime, analitičari su očekivali rast od 2.5% a realni podaci su jutros pokazali rast od nevjerovatnih 11.5%. Ovaj podatak je nedvosmisleno jutros uticao na nagli skok cijena akcija na berzama. Sa, druge strane, ono što je još važnije za izvoznike, imamo znatno manji pad uvoza Kine od očekivanog, što je dodatno dalo nadu za drugu po veličini privredu u svijetu.

Cijena nafte pala je usljed većeg rasta zaliha od očekivanog

Juče je nezavisna agencija API (American Petroleum Institute. ) objavila svoju procjenu rasta zaliha nafte u SAD, a to inače čini svakog utorka, dan prije zvanične objave zaliha od strane EIA (U.S Energy Information Administration). API je juče objavila rast zaliha nafte na 6.2 miliona barela u odnosu na 1 milion barela koliko je bilo očekivano. Cijena američkih fjučersa sirove nafte srozala se 1.47% na 41.45 USD za barel dok je cena fjučersa lake nafte tipa „brent“ pala 1.12% na 44.19 USD za barel.

JP Morgan objavljuje kvartalne rezultate

U novoj sezoni objave rezultata ovo će biti prva objava iz finansijskog sektora SAD-a. Na ovaj način će investitori dobiti možda jasniju sliku o performansama velikih američkih banaka u okruženju koje karakterišu niske kamatne stope i velika volatilnost na finansijskim tržištima. Analitičari očekuju pad zarade od 9.2% i rast prodaje od 0.2%.

Centralna banka Kanade objavljuje svoju monetarnu politiku

Investitori na valutnom tržištu, naročito oni koji trguju valutnim parom USD/CAD, danas će imati najveći fokus na mjerama monetarne politike u Kanadi. Analitičari očekuju da centralna banka neće mijenjati kamatne stope koje su za sada na nivou od 0.5%.

Američki podaci u fokusu

Danas će jedan od najznačajnijih podataka biti maloprodaja u SAD-u. Naime analitičari za indikator Core retail sales očekuju rast od 0.4% dok za indikator Retail Sales očekuju rast od 0.1%.  Oba indikatora su u februaru ostvarila pad od 0.1%.

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *