Za tri dana Tesla motors prodao 325.000 automobila “Tesla 3”

Dodajte komentar

Tesla Motors je odlučio da napravi model električnog automobila koji će po cijeni od 35.000 dolara moći da priušti mnogi. Po broju prodatih vozila u pretprodaji, može se steći utisak da je ovo bio pravi potez. Za prva tri dana u pretprodaji, Tesla 3 naručilo je 325.000 ljudi.Ovo je nezapamćen uspjeh kada su u pitanju električna vozila, s obzirom da je od početka rada 2008, Tesla prodao ukupno 125.000 električnih automobila.

Direktor Tesla Motorsa Elon Musk je prije nekoliko dana najavio da će zbog velikog broja porudžbina kompanija najvjerovatnije otvoriti još jednu fabriku.

Novi model po početnoj cijeni od 35.000 dolara, kupci će zaista moći da pazare tek na kraju sljedeće godine. Za rezervaciju automobila, potencijalni kupci ostavljaju depozit od 1.000 dolara.

Novi model 3 Teslinog automobila kreće se minimum 346 kilometara nakon punjenja, što je dvostruko više u odnosu na električna vozila u istom cenovnom rangu.

Akcije Tesla Motorsa

Velika zainteresovanost u pretprodaji najnovijeg Teslinog modela dala je podsticaj za kupovinu TSLA akcija.

Međutim, depoziti budućih kupaca od 1.000 dolara imaju mogućnost povraćaja i ne predstavljaju definitivnu prodaju. Analitičar Tim Biggam sa Investorplace.com kaže da većina kupaca Modela 3 neće biti sposobna da plati porez od 7.500 dolara na ukupnu sumu od 30.000 dolara, što dodatno obeshrabruje kompletiranje kupovine.

U istraživanju Standpoint Research-a stoji zabrinutost za trenutnu valuaciju Teslinih akcija. U poruci klijentima, analitičar Ronnie Moas je uporedio Tesla Motors sa General Motorsom u pogledu udjela na tržištu i prihoda. Obije kompanije su podjednako procijenjene u odnosu na udio na tržištu, dok GM ima skoro 10 puta veću prodaju.

Trenutna kapitalizacija Tesla Motorsa iznosi 33,96 milijardi dolara. Vrijednost akcije je trenutno procijenjena na 257 dolara, sa godišnjim minimumom na 141 dolar i maksimumom od 286 dolara.

Analitičari Wall Street Journala ocjenjuju da ovu akciju treba kupiti, jer je realno procijenjena.

Kompanija Tesla Motors ostvarila je prihod od 3,25 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci.

Po ugledu na tehnološke kompanije

Tesla je svakako ostvario uspjeh. Za samo dvije godine je od malog početnika u automobilskom biznisu ušao u prvu ligu, i to ne samo u pogledu proizvodnje. Ova zvijezda u usponu po načinu funkcionisanja više liči na tehnološku nego na tradicionalnu automobilsku kompaniju.

Ovo svjedoče Tesline prodavnice i politika popravki po ugledu na Apple. Kada se nekome pokvari recimo motor na Modelu S, Tesla ga odmah usmjerava na jedan od svojih servisa. U slučaju da problem nije odmah uočljiv, umjesto da troši vrijeme na dijagnostifikovanje problema, Tesla mijenja motor potpuno novim i mušterija može da nastavi da vozi u najkraćem mogućem roku.

Mnogo je razloga zašto Tesla funkcioniše na ovaj način. Prije svega, Elon Musk voli da se razlikuje od svojih konkurenata. Drugo, to je način da mušterije koje su u prosjeku platile 100.000 dolara za Model S budu srećne.

Možda neće nastaviti sa ovakvom servisnom politikom, s obzirom da je Musk pored otvaranja nove fabrike automobila najavio i povećanje broja prodavnica i servisnih centara.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *