Wall Street: Indeksi pali uoči objavljivanja rezultata kompanija

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago pali jer su ulagači bili oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija, koja neće biti baš impresivna.

Dow Jones oslabio je 0,12 odsto, na 17.556 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 odsto, na 2.041 bod, a Nasdaq indeks 0,36 odsto, na 4.833 boda.

U osam od 10 sektora S&P 500 indeksa cijene akcija juče su pale jer ulagači ne žele rizikovati uoči sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromjesečje.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,7 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

Očekivanja po pitanju zarada nisu baš visoka, pa mislim da su ulagači nesigurni zbog toga“, kaže Jonathan Corpina, partner u kompaniji Meridian Equity Partners.

Na dobitku je juče bio rudarski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina, a porasle su i cijene akcija u finansijskom sektoru jer se ulagači nadaju boljim rezultatima i boljim procjenama daljeg poslovanja nego što to analitičari očekuju.

U drugoj polovini sedmice poslovni izvještaji objaviće neke od najvećih američkih banaka, kao što su JPMorgan, Citigroup i Bank of America.

Ne bih izvlačio zaključke iz današnjeg trgovanja jer mislim da ulagači samo čekaju kakve će biti procjene budućih poslovnih rezultata, posebno banaka“, kaže Walter Todd, direktor u kompaniji Greenwood Capital Associates.

Usporavanje rasta globalne ekonomije, oštro smanjenje investicija rudarskih i naftnih kompanija te niske kamatne stope negativno utiču na finansijski sektor, pa analitičari u anketi Reutersa očekuju pad zarada američkih banaka u prvom tromjesečju za 9,2 odsto na godišnjem nivou.

Zbog toga su cijene akcija u finansijskom sektoru od početka godine pale oko 8 odsto, dok je S&P 500 indeks, na primjer, uspio nadoknaditi sve gubitke od početka godine.

Među dobitnicama se juče, s rastom cijene za 4 odsto u redovnom trgovanju, našla i akcija Alcoe. No, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta i nakon što je Alcoa objavila poslovne rezultate, cijena njene akcije potonula je 4,5 odsto.

Najveći svjetski proizvođač aluminijuma zabilježio je, naime, u prvom tromjesečju dobit od 16 miliona dolara, 75 odsto manje nego u istom lanjskom periodu. Prihodi Alcoe pali su, pak, 15 odsto na godišnjem nivou, na 4,9 milijardi dolara.

Izvještajem Alcoe započela je sezona kvartalnih poslovnih rezultata, koja će idućih sedmica najviše uticati na smjer tržišta.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 6,5 milijardi akcija, dok je prosječan obim u posljednjih 20 dana iznosio 7 milijardi.

Na većini evropskih berzi cijene su akcija, pak, juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,63 odsto, na 9.682 boda, a pariški CAC 0,22 odsto, na 4.312 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,07 odsto, na 6.200 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *