“Panamski papiri”: CIA koristila usluge kancelarije Mossack Fonseca

Dodajte komentar

Tajni agenti nekih zemalja, među kojima i posrednici američke CIA-e, koristili su se uslugama panamske advokatske kancelarije Mossack Fonseca, koja se našla u centru poznate kao “Panamski dokumenti”, kako bi “prikrili” svoje djelovanje, piše u utorak njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung.

Tajni agenti i njihovi informatori u velikoj mjeri su se koristili uslugama kancelarije u Panami“, piše minhenski dnevnik.

Kako navodi list, “agenti su otvorili fiktivne kompanije kako bi prikrili svoje djelovanje (…) Među njima su i posrednici bliski CIA-i“, glavnoj američkoj obavještajnoj agenciji.

Tako su među “klijentima” Mossack Fonsece i “neki učesnici” tajne prodaje oružja Iranu u 1980-ima, afere tajne prodaje američkog oružja Teheranu radi oslobađanja američkih talaca u Libanonu i pružanja finansijske pomoći nikaragvanskoj “Kontri”, piše list.

Panamski dokumenti pokazuju i da su se uslugom panamske kancelaroije koristili “aktuelni i bivši visoki funkcioneri tajnih služba barem triju zemalja (…), Saudijske Arabije, Kolumbije i Ruande”, dodaje Sueddeutsche Zeitung. Među njima je i šeik Kamal Adham, bivši čelnik saudijske obavještajne službe koji je umro 1999. a “70-ih je bio jedan od glavnih sagovornika CIA-e” na Bliskom istoku, piše dnevni list.

Iz panamskog kompanije Mossack Fonsece iscurilo je više od 11 miliona dokumenata koji razotkrivaju tajno finansiranje bogatih i moćnih diljem svijeta.

Otkrića iz Panamskih dokumenata potaknula su više zemalja da otvore istrage kako bi utvrdile identitet osoba koje sumnjiče za prevaru i činjenice za koje se terete.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *