Otvorena izložba dokumenata Crnogorska banka 1906 – 1918. godine

Dodajte komentar

Povodom 11. aprila, Dana Centralne banke Crne Gore, u Muzeju novca  svečano je otvorena izložba dokumenata Crnogorska banka 1906-1918. godine. Na isti datum obilježena je i 110. godišnjica početka rada Crnogorske banke, kao i 110. godišnjica kovanja prvog crnogorskog državnog novca, koji je izložen u stalnoj postavci Muzeja.

,,Zahvaljujući djelimično sačuvanoj, ali nesređenoj arhivskoj građi fonda Crnogorske banke i njenih filijala, koja se čuva u Državnom arhivu Crne Gore na Cetinju, fondovima Arhivskog odjeljenja Narodnog muzeja Crne Gore i Centralnoj narodnoj biblioteci, izložen je mozaik sastavljen od snimaka dokumenata koji, na sebi svojstven način, govore o svakodnevnom radu Banke’’ rekao je izvršni direktor CBCG Radoica Luburić na otvaranju izložbe.

Zbog obilja raznovrsne i zanimljive arhivske građe iz okvira poslovanja Banke u sklopu više društvenih uređenja,  izložba će biti realizovana u  dva izložbena segmenta. Prvi, koji je trenutno izložen u Muzeju novca, obuhvata rad Banke u periodu 1906-1918, dok će drugi biti naknadno realizovan i odnosiće se na perod 1919-1946, kada je Crnogorska banka likvidirana Rješenjem Ministarstva finansija FNRJ.

Svi zainteresovani mogu posjetiti izložbu dokumenata Crnogorska banka 1906 – 1918. godine svakog radnog dana od 09 – 15h.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *