Dramatično raste tražnja za pozajmicama od Svjetske banke

Dodajte komentar

Potražnja za kreditima Svjetske banke je, prema navodima ove institucije, narasla na nivo koji se viđa samo u trenucima teških finansijskih kriza.

Banka je objavila da bi iznos pozajmljenih sredstava uskoro mogao da se popne na više od 150 milijardi dolara između fiskalne 2013. i ove fiskalne godine, kao i da je uočljiv rast tražnje za kreditima od strane ne siromašnih već zemalja sa srednjim prihodima.

U posljednjoj fiskalnoj godini, 2015, pozajmice od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), ćerke Svjetske banke, bile su najviše ikada viđene u nekriznim periodima – 23,5 milijarde dolara. Očekuje se da će vrijednost pozajmica ove godine premašiti 25 milijardi.

U saopštenju ove institucije stoji da će njene usluge u narednom periodu biti veoma potrebne svijetu s obzirom na slab rast globalne ekonomije. Svjetska banka pak predviđa da će ekonomski rast u svijetu ove godine biti 2,9%, što je više od prošlogodišnjih 2,4%, ali “uslovi za razvoj ekonomije i dalje nisu dovoljno dobri da bi se govorilo o napretku”.

Bif

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *