4 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu danas

Dodajte komentar

Očekuje se da će MMF smanjiti prognoze privrednog rasta

Analitičari očekuju da će MMF smanjiti prognoze privrednog rasta za ovu godinu. Naime, MMF bi trebalo da objavi podatke u 15:00 časova po našem lokalnom vremenu. Direktorka MMF-a Christine Lagarde već je dala slične smjernice prošle nedjelje i pozvala vlade zemalja da intervenišu u cilju povećanja globalnih ekonomskih performansi.

Inflacija u Velikoj Britaniji je porasla na 15-mjesečni vrh

Iako je inflacija u Britaniji značajno porasla nema pritiska na centralnu banku da poveća kamatne stope. Naime, indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je u martu i to na najviši nivo od decembra 2014. Ovaj indeks se trenutno nalazi na nivou od 0.5% što je i dalje prilično niže od targetiranih 2%.

Početak sezone objave rezultata u SAD-u

Alcoa je dala sumoran ton na samom početku sezone objave rezultata, kako je njen kvartalni profit pao usljed nižih cijena robe i jačeg američkog dolara. Gledajući u globalu, predviđen je pad zarade po akciji od 7.9% na godišnjem nivou. Energetski sektor očekuje prvi kvartalni gubitak u posljednjih deset godina.

Cijena nafte nastavlja da skače pred sastanak u Dohi

Tržišni učesnici nastavljaju da motre na sastanak najvećih proizvođača u Dohi 17. aprila. Posljednjih dana bio je zanimljiv govor ruskog ministra za energetiku Aleksandra Novaka koji predviđa cijenu nafte između 40- 45 USD sa potencijalnim nivoom od 50 USD za barel do kraja godine. Cijena američkih fjučersa sirove nafte porasla je 1.07% na 40.79 USD, dok je cijena fjučersa lake nafte tipa “brent” porasla 1.38% na 43.42 USD.

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *