Srbija: Radni dan kraći za sat, ali kraća i plata

Dodajte komentar

Radna nedelja u Srbiji, u prosjeku ima oko 42 sata, radni dan traje osam sati, a da li bi radni dan mogao biti kraći za jedan sat, teško je reći.

Naime, sindikati širom Evrope traže da se radno vrijeme skrati sa 40 na 35 sati, a predstavnici sindikata u Srbiji spremni su da podrže ovakvu incijativu smatrajući da bi ona doprinijela smanjenju nezaposlenosti.

Ipak, skraćenje radne nedelje u Srbiji, moglo bi se reći, još je daleko. Naime, i sada je radna nedjelja za oko dva sata duža nego u Njemačkoj, Poljskoj ili Portugaliji, a prosječna radna nedjelja u Evropskoj unije spustila se ispod 40 radnih sati.

Budući da je u Srbiji do radnog mjesta teško doći, a lako ga izgubiti, radnici su često primorani da rade duže nego što je predviđeno radnom nedjeljom, a pri tome im se prekovremeni sati veoma retko plaćaju. Uz to, skraćenjem radne nedjelje, gotovo je izvesno, smanjile bi se i zarade zaposlenih, koje su i sada niske.

Poslodavci su na skraćenje radne nedjelje spremni, ali uz određene uslove.

Po riječima predsjednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, jedan od njih je da ne ostane odmor od pola sata, koji se kod nas plaća, a u svijetu ne, a uz smanjenje broja radnih sati, trebalo bi, proporcionalno, da se smanji i zarada.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da bi poslodavci u Srbiji trebalo da poštuju važeće zakone koji propisuju radnu nedjelju od 40 sati.

Po njegovim riječima, skraćenje radne nedjelje na 35 sati obezebijedilo bi mogućnost da određen broj nezaposlenih dobije posao. Inicijativu za skraćenje radne nedjelje, ukazuje Vuković, treba podržati i uvesti u svim sektorima, jer se inače ide ka robovlasničkim odnosima, gdje se onemogućava civilizacijska tekovina osam sati rada.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *