Novi evropski investicioni plan težak je 315 milijardi eura

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je izjavio kako se nada da će evropski investicijski plan vrijedan 315 milijardi eura donijeti presudne promjene koje će podstaći povećanje radnih mjesta i ekonomski rast u Evropi.

“Želim da investicioni plan donese presudne promjene zato što je to ono što Evropa treba. Ne samo više ulaganja… nego drugačiji način rada.” rekao je Juncker na konferenciji na visokom nivou Evropskog sistema za analizu strategija i politika (EPSC) održanoj u Briselu pod nazivom “Evropa kao investiciono odredište”.

“Naš investicioni plan je ključni dio naše strategije za radna mjesta i rast, virtuozan trougao koji okuplja strukturalne reforme kako bi modernizovao naše ekonomije, fiskalnu odgovornost, što je bitno i ostaje bitno u obnovi javnih finansija i ulaganja.” istakao je on.

Prema Komisiji, plan je tokom devet mjeseci trajanja podstakao oko 78 milijardi eura novih ulaganja u Evropi, privukao učestvovanje 22 zemalja članica i omogućio lakši pristup finansiranju za 125 000 malih i srednjih preduzeća.

Juncker je dodao kako je evropskim ulaganjima često dominirao mali broj velikih, skupih projekata, no sada se u plan uključuje više lokalnih projekata koji su manji i raznovrsniji. Ponovo je obećao uključivanje svjetskih ulagača: “Znamo da ima dobrih projekata koji čekaju sredstva. Znamo da ima sredstva koja čekaju dobe projekte. Pošaljimo poruku ulagačima širom svijeta: spremni smo, dobrodošli ste“, rekao je Juncker, prenosi CRI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *