Facebook je pronašao način kako još više da zaradi

Dodajte komentar

Oni koji kažu da će Facebook propasti vjerovatno griješe. To nije zato što je sigurno da će se korisnicima zauvijek sviđati ova društvena mreža, nego zbog činjenice da je u Facebooku puno “posla” – kompanija i brendova koje putem njega zarađuju te privlače korisnike i kupce.

No, ova društvena mreža, tj. kompanija, pronašla je način kako im pomoći da ih privuku još više, a time i sebi povećaju zaradu od oglasa koje kompanije i mediji plaćaju kako bi ih se više uočilo, pa i na vašem Newsfeedu, prenosi N1.

Radi se, naime, o promjeni kod pravila o tome šta se smije reklamirati, a to sada obuhvata sav sadržaj, od fotografija, teksta, gifova i videa, pa do uživog prenosa.

Video sadržaji su ove godine već najavljeni kao trend na društvenim platformama, a kojem korisnici ne mogu odoljeti, pa čak i do mjere da će više dijeliti takve sadržaje, iako su, recimo, oglašavački, nego objavljivati detalje iz svog privatnog života.

To otvara nova vrata kompanijama da upravo više ‘guraju’ video materijale jer će od njih dobiti više. Brojne statistike već sada pokazuju prednost video sadržaja kod korisnika, konkretno – daleko će više osoba kliknuti na video ili prenos uživo nego, kao do sada, na tekstualne i foto sadržaje.

U Facebooku navode da je ovo način da se zapravo kompanije i mediji približe svojim korisnicima kako bi do njih dovodili korisne informacije i sadržaje koje i sami žele ili su im potrebni. Ipak, jasno je da će neki sadržaji upravo putem oglasa dovesti do toga da ti isti korisnici otvore novčanik radi nečega što do sada možda nisu ni primijetili. I što im možda uopšte ne treba.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *