EPCG: Italijani traže smjenu finansijskog direktora

Dodajte komentar

Odbor direktora Elektroprivrede trebalo bi da u narednih dan-dva smijeni finansijskog direktora te kompanije Flavija Bjanka, na zahtjev strateškog partnera u EPCG italijanske kompanije A2A, saznaje Pobjeda. A2A, inače, posjeduje 41,7 odsto udjela u EPCG, a Vlada 55 procenata.

Italijanska strana, naime, smjenu Bjanka, kako Pobjeda piše, traži, između ostalog i zbog istrage koju sprovodi crnogorsko tužilaštvo u slučaju naplate nekoliko miliona eura vrijednih ugovora kojima je EPCG platila A2A za konsultantske usluge.

Na mjesto finansijskog direktora u EPCG, trebalo bi da bude imenovan Milan Perović, opet na zahtjev italijanske strane.

Perović je, inače, direktor za jugoistočnu Evropu milanske kompanije Alkemy, koja se bavi finansijskim i uslugama marketinga. Prethodno je bio izvršni direktor Crnogorskog Telekoma i glavni izvršni direktor i predsjednik odbora direktora Prve banke.

Od 2009. godine, kad je, shodno ugovoru o dokapitalizaciji preuzela upravljanje Elektroprivredom, ovo je za A2A četvrta promjena izvršnih rukovodilaca, a druga kad su finansije u pitanju. Italijanska kompanija, shodno ugovoru koji je istekao, a čije se obnavljanje uskoro očekuje, pokriva mjesta izvršnog, finansijskog i direktora za proizvodnju i razvoj.

Na poziciji izvršnog direktora je Stefano Pastori, dok poziciju direktora za proizvodnju i razvoj pokriva Fulvio Ivo Gvido.

Skupštinski odbor za antikorupciju u oktobru 2014, je nakon saslušanja ključnih aktera, dostavio Vrhovnom državnom tužilaštvu kompletan materijal o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Kontrolnom saslušanju, koje je inicirao poslanik Mladen Bojanić, prisustvovao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić, direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević i portparolka Ministarstva finansija Marija Radenović.

Odboru je dostavljen dopis predsjednika EPCG Srđana Kovačevića u kojem se navodi daje napravljen značajan trošak za kompaniju narušavanjem procedure statuta, ugovora i zakona o privrednim društvima i javnim nabavkama u ugovorima koje su EPCG pružile kompanije A2A, A2A Reti Elettricha (Reti Eletrika) i BAIN-Milano.

S tim kompanijama je EPCG, kako je saopštio Kovačević, poslovala od 2010. do oktobra 2013. Utvrđeno je da su ugovori sa A2A i A2A Reti Elettricha i kompanije BAIN-Milano, bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora. A2A je po tom osnovu fakturisala 7,75, a naplatila 4,34 miliona, uz dodatno rezervisanje od 2,3 miliona eura. A2A Reti Eletrika je fakturisala i naplatila 1,17 miliona, a Bain-Milano 2,08 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *